Casey: Slučajevi seksualnog nasilja se tretiraju kao drugorazredni

Radiosarajevo.ba
Casey: Slučajevi seksualnog nasilja se tretiraju kao drugorazredni

Nakon skoro dvije decenije, Bosna i Hercegovina je postigla zapanjujuće mali napredak u suočavanju s ostavštinom procjenjenih desetina hiljada zločina seksualnog nasilja počinjenih zločina tokom rata 1992.-1995, piše Fena.

To je razlog, pojasnio je britanski ambasador u BiH Nigel Casey, što je prošle sedmice u BiH boravila specijalna izaslanica generalnog sekretara UN-a za seksualno nasilje u konfliktu Zanaib Bangura.

Casey podsjeća da je Bangura sedmicu provela obilazeći zemlju, razgovarajući sa žrtvama seksualnog nasilja iz vremena rata u ovoj zemlji devedesetih godina, pokušavajući da razumije kontekst te urgirajući da političari posvete više pažnje strašnoj ostavštini zločina koji su počinjeni u tom periodu.

"Ona će podnijeti izvještaj o svojoj posjeti na posebnoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a koju je Ujedinjeno Kraljevstvo sazvalo za 24. juni i kojom će predsjedavati naš ministar vanjskih poslova William Hague", dodao je Casey.

Istakao je da je, prema podacima OSCE-a, samo oko 60 slučajeva seksualnog nasilja iz perioda rata u BiH tokom devedesetih krivično obrađeno do danas u cijeloj zemlji.

"Većina ovih zločina ostaje nekažnjena, a mnogi čak nisu ni prepoznati. Pravosudni sistem BiH se pokazao neadekvatnim u radu na ratnim zločinima u cjelini, ali je poseban neuspjeh pokazan kada su u pitanju zločini seksualnog nasilja. Bangura je tokom posjete i sama otkrila da se ovi slučajevi često tretiraju kao drugorazredni zločini, a pravosudni sistem žrtve ovih zločina tretira s nižim prioritetom. Ovo ne samo da je potpuno neprihvatljiva situacija za hiljade žrtava, nego unazađuje cijelo društvo jer je dokazano da iskreno pomirenje nije moguće ni početi sve dok takav grozan teret opterećava to društvo", rekao je Casey.

Naglasio je da je nedostatak napretka direktan rezultat odbijanja vođa svih strana da prepoznaju patnju žrtava iz drugih zajednica, kao i namjernog političkog uplitanja koje je finansijski i politički osakatilo pravosudni sistem te onemogućilo da on funkcioniše objektivno i bez političkih pritisaka.

"Mi znamo da se u BiH trebaju uraditi tri stvari. Prvo, više podrške preživjelim žrtvama koje su dovoljno hrabre da traže pravdu treba praktična podrška i usmjeravanje kroz kompleksan i nejasan pravni sistem. Mnoge žrtve još uvijek pate od neizliječenih trauma i trebaju psihosocijalnu podršku. Potrebne su i mnogo jače mjere zaštite svjedoka, posebno na sudovima niže instance, nakon što su sada mnogobrojni slučajevi proslijeđeni s državnog nivoa. Relevantni domaći i međunarodni akteri u BiH trebaju blisko sarađivati kako bi učinkovito pomogli BiH da radi na rješavanju ovih potreba", pojasnio je.

Drugo, nastavlja Casey, potrebno je više zvaničnog prepoznavanja žrtava.

"Vlada BiH treba odobriti nacrt "Programa za žrtve ratnog silovanja, seksualnog zlostavljanja i torture i njihove porodice u BiH", kako bi se pomoglo da žrtve imaju budućnost. Političke vođe trebaju biti dovoljno hrabre da prepoznaju patnju ljudi iz zajednica koje nisu njihove i trebaju prestati zloupotrebljavati udruženja žrtava u političke svrhe. Treće, jednak tretman žrtava u različitim jurisdikcijama u BiH. Međunarodna zajednica ima veliku ulogu u pružanju podrške i pomoći bh. vlastima kako bi se ovo ostvarilo, isto kao što ima i u rješavanju ovog pitanja širom svijeta", objasnio je.

Dodaje da je Bangura s pravom naglasila važnost strateškog i koherentnog vođstva u objedinjavanju napora svih međunarodnih organizacija i zemalja posvećenih ovom pitanju na učinkovitiji način.

"Mi prepoznajemo ovu potrebu i zbog toga je naš ministar vanjskih poslova William Hague ovom pitanju posvetio dosta vremena, energije i diplomatskih resursa tokom prošle godine. On je prije godinu dana pokrenuo incijativu Ujedinjenog Kraljevstva s namjerom da se dođe do učinkovitijeg globalnog napora kako bi se zaustavilo seksualno nasilje koje se danas još uvijek dešava u oružanim konfliktima, da se okonča nekažnjavanje počinilaca i obezbjedi odgovarajuća podrška žrtvama", kazao je Casey.

Podsjetio je da je početak kampanje u Londonu obilježen posebnim prikazivanjem filma Angeline Jolie U zemlji krvi i meda - podsjetnik na stravičan broj slučajeva seksualnog nasilja koji su se desili u razvijenoj evropskoj zemlji prije manje od dvadeset godina.

"Godinu dana poslije, rezultati ove nove energije i pažnje već su značajni. Na sastanku ministara vanjskih poslova Grupe G8 u aprilu usvojena je istorijska deklaracija kojom se jasno kaže da je seksualno nasilje kršenje Ženevskih konvencija. Ovo je od ključne važnosti za konačno udaljavanje od dugogodišnjeg shvatanja da je seksualno nasilje "samo nešto što se dešava" tokom rata. Države G8 su, također, izdvojile 23 miliona dolara za međunarodne napore na rješavanju tog problema danas. Posebna sjednica Vijeća sigurnosti UN-a koja će biti  održana 24. juna podsjeti će da je ovo pitanje još daleko od pravilnog i iskrenog rješavanja u BiH te da i domaći i međunarodni akteri moraju udvostručiti svoje napore kako bi ga pozicionirali na sami vrh svog političkog i praktičnog rada", naveo je britanski ambasador u BiH Nigel Casey.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije