Čaršija miriše na somun i halvu, čeka se ramazan

Radiosarajevo.ba
Čaršija miriše na somun i halvu, čeka se ramazan
/ Foto: Samir Jordamović, Agencija Anadolija

Predramazanska atmosfera posebno se uočava na sarajevskoj Baščaršiji. Džamije su pripremile ramazanske programe koji će kroz učenja Kur'ana (muakbela) i predavanja realizirati između pet dnevnih namaza.

I sarajevske pekare mirisom somuna* najavljuju dolazak ramazana, a prolaznici se međusobno pozdravljaju čestitajući jedni drugima dolazak ramazana.

Ispred "Narodne kuhinje Stari grad" prolaznicima se služi halva** koja je pripremljena povodom početka ramazana: „Pripremili smo 300 porcija halve i podijelili zanatlijama, komšijama, prolaznicima, u znak dobrodošlice ramazanu“, rekla je za Fenu upravnica Narodne kuhinje Zilha Šeta.

Kaže da je tradicija Narodne kuhinje da se miris halve osjeti na baščaršijskim ulicama: „Pripremat ćemo dnevno 300 iftara i sve je spremno za ramazan“, kaže tetka Zilha kako je svi koji je znaju oslovljavaju.

Dodaje, vidno zadovoljna, da su magacin i frižideri kuhinje koju ona vodi puni. Posebno su ovih dana građani, pripremajući se za ramazan, dolazili da svojim donacijama pomognu rad kuhinje, kaže tetka Zilha. 

*Somun je okrugli, tanki hljeb koji je nezaobilazan na trpezi za ramazanski iftar.
**Halva je orijentalna slastica koja se tradicionalno u bosanskim kućama priprema uoči petka, uoči ramazana ili drugim značajnim povodima.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije