Čari jeseni: Vrijeme je za kestenje

Radiosarajevo.ba
Čari jeseni: Vrijeme je za kestenje

Kada pomislimo na jesen svima nam na pamet padne miris pečenog kestena koji se širi ulicama čim zakoračimo u oktobar. Pored toga što je veoma ukusan i koristan kesten pored umazanih prstića donosi i mnoga ljekovita svojstva.

U prirodi raspoznajemo divlji i pitomi kesten, jestiv je samo onaj pitomi, ali su ljekovita oba. Čaj od divljeg kestena veoma blagotvorno djeluje na respiratorne probleme, ublažava simptome bronhitisa i astme, potpomaže liječenje proširenih vena i celulita i upravo iz tog razloga se nalazi u sastavu mnogih krema.

Kesten je sastavljen uglavnom od skroba, ali ne sadrži gluten, pa je u posljednje vrijeme posebno popularna namirnnica.

Posjeduje relativno malo kalorija, manje masti, ali dosta minerala, vitamina i fitonurijenata. Veoma je dobar izvor dijetalnih vlakana, a ozbeđuje 8.1 g na 100g ploda, što je oko 21 odsto od preporučene dnevne doze. Poznato je da vlakna snižavaju holesterol i ograničavaju apsorpciju holesterola u crijevima.

 

Kestenje je posebno bogato vitaminom C, koji nam je u zimskom periodu veoma važan. 100 grama kestenja sadrži nevjerovatnih 43 mg vitamina C što je čak 72 odsto preporučene dnevne doze.

Pored vitamina C kestenje je voma bogato folnom kiselinom, posebno važnom za trudnice i bebe. Od minerala tu su gvožđe, kalcijum, magnezijum, fosfor i cink.

Kestenje je sezonska biljka koja se kod nas može naći u periodu od oktobra do decembra. Birajte veće, svježe ubrane plodove, pošto je njihov vijek poprilično kratak nakon branja i važno je što prije ga upotrebiti. Kada kupujete kestenje pitajte prodavca da vam jedan razreže, ako je meso bijele boje,  kesten je zdrav i svjež.

Kad je u pitanju čuvanje kestenje treba tretirati više kao voće i povrće nego kao orašaste plodove. Kestenje čuvajte u frižideru.

Kestenje se smatra tradicionalnom namirnicom Indijanaca, a oni su ga u davna vremena koristili kao što mi danas koristimo krompir.

Kestenje se može jesti sirovo ili termički obrađeno, u slatkim ili slanim jelima. Savršeno se slaže uz pileće i pureće meso i veoma je čest sastojak raznih punjenja za meso. Od kestenja možete raditi i ukusne krem supe kao i božanstvene poslastice, kreme, kolače pa čak i sladoled.

Šetnju gradom uljepšajte grickanjem kestenja koje možete kupiti pored ulice, kod ljudi koji jedva čekaju da s vama podijele nekoliko riječi i za samo 1 KM vam napune kesicu mirisnim kestenjem pečenim na limenoj peći. 

Uživajte u svim čarima koje nam je donijela jesen. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije