Cannes: Veliki uspjeh za Aidu Begić i film 'Djeca'

Radiosarajevo.ba
Cannes: Veliki uspjeh za Aidu Begić i film 'Djeca'

Bosanskohercegovačka redateljica Aida Begić, sa svojim filmom Djeca  osvojila je vrijedno priznanje na festivalu u Cannesu - Posebno priznanje žirija (Special Distinction of the Jury).

Neposredno nakon proglašenja nagrađenih, kontaktirali smo proslavljenu bh. redateljicu sa pitanjem - šta je žiri posebno izdvojio kao kvalitet filma Djeca. Za portal radiosarajevo.ba Aida Begić kaže: "Upravo se nalazim na festivalskoj terasi i razgovaram sa članovima žirija. Desetak puta mi je predsjednik žirija Tim Roth ponovio da je film u cjelini genijalan. Kazao mi je da je to jak film i da je žiri odmah nakon projekcije znao da 'Djeca' zaslužuju jednu od nagrada."

Film se takmičio u programu 'Izvjestan pogled', najvažnijem od paralelnih programa Festivala. Ovogodišnjim žirijem predsjedavao je Tim Roth, a u konkurenciji se takmičilo 20 fimova od 26 redatelja iz sedamnaest država svijeta. Festival u Cannesu se završava u nedjleju,proglašenjem pobjednika u glavnoj konkurenciji.

Ovo je treći film  Aide Begić prikazan u Cannesu, a drugi koji je osvojio priznanje. Podjećamo, godine 2008. za svoj dugometražni film Snijeg, Aida Begić je osvojila Grand Prix na Sedmici kritike u sklopu Festivala u Cannesu. 

Film Djeca je, nakon svjetske premijere u Cannesu 21. maja, dobio izvrsne kritike, a mi s nestrpljenjem očekujemo regionalnu premijeru - na otvaranju Sarajevo Film Festivala 6. jula 2012.

Iskrene Čestitke Aidi Begić i cjelokupnoj ekipi filma.

Režija: Aida BEGIĆ
Scenarij: Aida BEGIĆ
Kamera: Erol ZUBČEVIĆ
Scenografija: Sanda POPOVAC
Montaža: Miralem S. ZUBČEVIĆ
Zvuk: Igor ĆAMO
Kostimografija: Sanja DŽEBA
Producent: Adis ĐAPO

Glume:
Marija PIKIĆ - Rahima
Ismir GAGULA - Nedim

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije