Čak i hladan, Historijski muzej i dalje živi

Radiosarajevo.ba
Čak i hladan, Historijski muzej i dalje živi


„Solidariši se, ugrijmo muzej“, akcija je kojom djelatnici Historijskog muzeja u Sarajevu i kulturni aktivisti nastoje muzej održati živim uprkos činjenici da je već neko vrijeme zatvoren zbog barbarskog nemara vlasti.

Danas je prostorijama hladnog muzeja održana konferencija za medije na kojoj je predstavljena Sedmica otvorenih vrata, koja će posjetiteljima, osim stalnih postavki, ponuditi i javne tribine te druge zanimljive sadržaje.

Kustosica Muzeja Elma Hašimbegović se na početku se „izvinila“ prisutnima jer nisu upozoreni da ponesu kišobrane jer krov zgrade već prokišnjava, ali to ipak organizatore ne sprječava da muzej održe u njegovoj funkciji.


„U ovu akciju Historijski muzej je uložio ukupno 100 KM, sve ostalo je vrijeme, energija i ogroman trud uposlenika muzeja. Zahvala i direktorici; Muhibi Kaljanac, koja je dala odriješene ruke i punu podršku inicijativi uposlenika muzeja“, kazala je Hašimbegović.

Dodaje da medijski istupi i apeli ne mogu popraviti stanje, već samo odgovoran angažman nadležnih institucija. Ipak, ističe i važnost entuzijazma mladih ljudi i aktivista, te podršku direktora Sarajevske zime, Ibrahima Spahića.

„Ovo je i način da se obnovi toliko potrebna komunikacija između građana i muzeja kao servisa za građane. Sama inicijativa je potekla iz Historijskog muzeja BIH i sa zadovoljstvom želimo istaći da smo naišli na snažnu podršku i nesebičnu pomoć u organizaciji sedmodnevnog programa koji počinje od danas“, kazala je kustosica Historijskog muzeja, koja se zahvalila Akciji građana (Marija Kolobarić, Darjan Bilić), historičarki umjetnosti Aidi Salketić, te Nini Knežević na vizuelnom identitetu cijelog programa.

Marija Kolobarić iz Akcije građana ističe da je u saradnji s Muzejom nadležnim organima vlasti upućen „Zahtjev za utvrđivanje stanja objekta Historijskog muzeja“, te apel da se riješi njegov pravni status.


Program za četvrtak, 23. februar:
Zbirka u fokusu: Zbirka arhivske građe
Ciljna grupa: predstavnici univerziteta- profesori, studentske asocijacije, studenti i dr.

15:00h Tribina: Historijski muzej Bosne i Hercegovine u savremenom bosanskohercegovačkom društvu: šta muzej može učiniti za društvo, a šta društvo može učiniti za muzej?
18:00h  Umjetnici muzeju: Tanzelarija – KREMEN. A da pokušamo kresnuti led?, plesni performans

Po završetku oficijelnog dijela press konferencije, Esad Hadžihasanović, muzejski fotograf, potpalilo je ratnu pećicu, želeći na simboličan način pokazati da Muzej sve vrijeme poslije rata uopšte nema funkcionalan sistem grijanja koji obuhvata cijeli prostor Muzeja. Nakon paljenja pećice s krova Muzeja spušten je oficijelni banner „Solidariši se, ugrijmo muzej!“.

Medijski partneri Sedmice otvorenih vrata su Televizija Sarajevo, eFM radio i portal Radiosarajevo.ba.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije