Busuladžić upozorio: Ako se ne uplate sva sredstva, bit će problema na otvaranju Muzeja

Radiosarajevo.ba
Busuladžić upozorio: Ako se ne uplate sva sredstva, bit će problema na otvaranju Muzeja

Rečenicom - Ovo je pobjeda, počela je današnja press konferencija povodom otvaranja Zemaljskog muzeja 15. septembra. 

Akcija #JaSamMuzej definitivno je uspjela, s obzirom na to da je oko tri hiljade ljudi učestvovalo i svakodnevno davalo podršku ovoj kulturnoj instituciji.

Prema najavama, Zemaljski muzej trebao bi se otvoriti u utorak 15. septembra, za što postoji konsenzus svih nivoa vlasti. 

Ipak, dosadašnji direktor muzeja Adnan Busuladžić na današnjoj konferenciji za novinare upozorio je da do otvaranja neće doći ukoliko se do utorka ne uplate sva sredstva: 

"Kanton Sarajevo uplatio je sva planirana sredstva (134.000), Vlada Federacije samo pola iznosa (300.000), a Vijeće ministara nije dalo nijednu marku. Do 15. septembra sve se mora uplatiti, inače ćemo imati problema na otvaranju. Zahvaljujem se svim donatorima, dobili smo kvalitetan odnos radnika i građana, hvala vam", kazao je direktor Busuladžić.

Možda je dobro bilo što je Muzej zatvoren - Radiosarajevo.ba

Prisutnim novinarima obratile su se Aida Kalender i Ines Tanović Sijerčić koje su najzaslužnije za pokretanje akcije #JaSamMuzej.  

"Akcija #JaSamMuzej promijenila je svijest građana o kulturu, poboljšala je odnose među zaposlenima i pokazala pravu vrijednost Zemaljskog muzeja. Od 3. augusta do 9. septembra, do kada je trajala akcija učestvovali su kulturni i sportski radnici, studenti, novinari, predstavnici ambasada i brojni građani", podvukle su članice akcije.  

"Samo za mjesec dana našu stranicu Jasammuzej.ba posjetilo je 15.000 ljudi, a Facebook stranicu pet hiljada. Vijest da će Zemaljski muzej biti otvoren stigla je čak do Južnoafričke Republike", kazala je Ines Tanović Sijerčić.

U ovom trenutku, emocije radnika Muzeja koji godinama nisu dobili plaću, ponovo su probuđene. Prema najavama, u obnovu Zemaljskog muzeja uložit će se više miliona KM od različitih donatora

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije