Bugojno: Besplatan pregled debelog crijeva

Radiosarajevo.ba
Bugojno: Besplatan pregled debelog crijeva

Rana detekcija karcinoma debelog crijeva naziv je projekta koji, uz podršku Federalnog ministarstva zdravstva realizira bugojanski Dom zdravlja.

Kako je Feni kazala direktorica Doma zdravlja dr. Melika Mahmutbegović radi se o veoma značajnom projektu, kojim će biti obuhvaćeno oko 1.000 osoba.

„Projekt je izuzetno važan s obzirom da je karcinom debelog crijeva drugi na ljestvici malignih oboljenja, kod muškaraca odmah iza karcinoma pluća, a kod žena iza karcinoma dojke. Porast karcinoma debelog crijeva je u gornjovrbaskoj regiji evidentan i ovo je jedan od pokušaja da se prevencijom bolest otkrije na vrijeme“, naglasila je.

Projekt je, dodala je, baziran na skupinu građana starijih od pedeset godina, pacijente kod kojih postoje određeni riziko faktori ili već imaju dijagnosticirano oboljenje.

Svi zainteresirani moći će dobiti besplatan ljekarski pregled a projektom su predviđene još neke aktivnosti.

Planirana je, također, izrada edukativnih brošura za građane i emitiranje TV emisija u kojima će im biti ponuđeno više detalja o ovom projektu, odnosno karcinomu debelog crijeva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije