'Budžetski korisnici moraju kupovati mjesečne kupone'

Radiosarajevo.ba
'Budžetski korisnici moraju kupovati mjesečne kupone'

Vlada Kantona Sarajevo danas je prihvatila samo jedan zahtjev KJKP GRAS-a, preduzeća koje je na adresu Vlade prošle sedmice uputilo listu mjera za spas ovog sarajevskog preduzeća. Radi se o zahtjevu da svi budžetski korisnici počnu redovno kupovati mjesečne GRAS-ove kupone.

Naime, neki budžetski korisnici, nisu poštivali raniju odluku o obaveznoj kupovini kupona, no Vlada će sada pooštriti nadzor ove aktivnosti.

Svi ostali, kako ih zovu, 'prijedlozi za ozdravljenje preduzeća' čekat će zasjedanje Skupštine.

Kako je na press konferenciji istakao Jusuf Bubica, ministar saobraćaja KS, prva stavka je bila korekcija cijena mjesečnih karata - da ona bude 53 KM za prvu zonu i 115 KM za četvrtu zonu.

"Ove cijene su njihove kalkulacije, te je Vlada donijela zaključak da zaduži neovisno stručno tijelo koje će dostaviti konačan prijedlog komunalne usluge 30. septembra. Nakon toga će se Vlada izjasniti", rekao je Bubica na konferenciji za novinare.

Bubica je istakao da najave GRAS-a će štrajkovati za vrijeme Bajrama, nisu osnovane, te da za vrijeme štrajka mora raditi 75 posto raspoloživih kapaciteta, a da trenutno radi s 50 linija.

Što se tiče prihvaćenog zaključka, Bubica je podsjetio na Zaključak Skupštine KS iz 2011. kojim su svi budžetski korisnici obavezani da kupuju mjesečne karte, no to nije bio slučaj...

"Prijedlog GRAS-a je prihvaćen i tražit će se od svih budžetskih korisnika da kupuju karte, a u tu svrhu je angažovano Ministarstvo finansija KS", rekao je Bubica.

Jedna od 'mjera za ozdravljenje' je bio i status kontrolora naplate, koji prema GRAS-ovim stavovima, nemaju dovoljno ovlaštenja. 

"Status revizora je definisan novim zakonom o javnom prijevozu koji bi trebao da bude usvojen u naredne dvije sjednice Skupštine KS. Po novom zakonu bi se dala ovlasti ministr saobraćaja da može u direktnim pregovorima s GRAS-om utvrditi ovlasti revizora", rekao je Bubica i dodao da bi pomenuti zakon trebao biti usvojen u narednih mjesec dana.

Četvrti zahtjev bila je izmjena kolektivnog ugovora komunalne privrede KS, po kojem je posebno u lošem stanju funkcionisanje kompanije GRAS.

Kako je rekao Bubica, Vlada je podržala ovaj stav, te će, kako je kazao, kada se s odmora vrati ministar prostornog uređenja Zlatko Petrović biti pokrenuta inicijativa o izmjeni određenih detalja kolektivnog ugovora.

GRAS je izrazio potrebu za nabavku nedostajuće opreme među kojima i 200 vozila (autobusa, trolejbusa, tramvaja). Vlada će razmotriti mogućnost izdvajanja sredstava za nabavku novih vozila u budžetu za 2014. godinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije