Budući kružni tok i imovinskopravni odnosi

Radiosarajevo.ba
Budući kružni tok i imovinskopravni odnosi


Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo izdalo je nalog po kojem je pokrenut postupak rješavanja imovinskopravnih odnosa na južnoj longitudinali i XII transverzali.

Izgradnja ove dvije saobraćajnice trebala  bi početi sljedeće godine, a do tada će biti riješeni imovinskopravni odnosi.

"Na XII transverzali je pokrenut postupak rješavanja imovinskopravnih odnosa na rampi C, predviđenom pothodniku ispod glavne gradske saobraćajnice, na dijelu gdje je predviđeno izmještanje dijela gradskog kolektora Bačevo, izgradnja vijadukta kao i ostale aktivnosti shodno važećim zakonima i Okvirnim planom za preseljenje i naknade koje vrši Direkcija za puteve Kantona Sarajevo i Zavod za izgradnju. Uporedo s tim, u postupku rješavanja pred Općinom Ilidža je i preostalo zemljište na potezu od mosta na Miljacki do pumpe Energopetrola", istakla je za Oslobođenje Ljiljana Pelidija, direktorica Zavoda za izgradnju KS-a.

Ovaj postupak je pokrenut na dionici od profila P1-P35 i na planiranom kružnom toku kod pekare As, te kao i na cijeloj dionici pomenute saobraćajnice, s ciljem uknjižbe zemljišta u zemljišnim knjigama Općinskog suda u Sarajevu.


Trenutno stanje na lokaciji gdje je planiran kružni tok (Foto: Google Maps)

Naknada i mehanizmi

Visina naknada za eksproprisane nekretnina i preuzeto zemljište ovisi od procjena vještaka građevinske i poljoprivredne struke, koji su angažirani u upravnom postupku, odnosno od procjene vještaka angažiranih od Općinskog suda u Sarajevu u vanparničnom postupku određivanja naknade, a ukoliko je predmet upućen na Sud s ciljem određivanja naknade, piše Oslobođenje.

Završetak postupka rješavanja imovinskopravnih odnosa ovisi od okončanih postupaka prema gore navedenim zakonima i odlukama, kao i žalbenog mehanizama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije