Bubica: GRAS bi trebao pod stečaj

Radiosarajevo.ba
Bubica: GRAS bi trebao pod stečaj
/ FOTO: Damir Hajdarbašić, Radiosarajevo.ba


Radnici GRAS-a i danas će održati mirne proteste ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo. Radnici i njihove porodice okupili su se i jučer, a razlog mirnih protesta je neuključivanje Vlade u rješavanje problema ovog preduzeća. 

Naš fotoreporter Damir Hajdarbašić danas je također posjetio demonstrante ispred Vlade. U fotogaleriji pogledajte šta je zabilježio.

"Ukoliko se ništa ne riješi, kako smo i najavili, 16. maja stupamo u štrajk", rekao je za Radiosarajevo.ba predsjednik Sindikata komunalne privrede GRAS-a Adnan Himzanija i potvrdio održavanje mirnih protesta i danas.

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Jusuf Bubica, vezano za jučerašnje proteste ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo, pri čemu su radnici GRAS-a nosili transparente  s natpisima ''Bubice, ubice Grasa'' i ''Ubili ste Gras, pobijte i 1.740 porodica'', za Radiosarajevo.ba je rekao:

"To je nelegalan čin, prozivali su me lopovom i ubicom. Ako neko nekoga neosnovano optuži, pogotovo ministra ili nekog zvaničnika, u 'normalnoj' državi bi protiv tih osoba pokrenut krivični postupak. Ja to ne očekujem, a ja nisam nikoga ni krivio ni optuživao i taj nezakonit čin će ostati nekažnjen, kao i mnogi drugi", rekao je ministar Bubica i dodao da neće podnijeti ostavku na mjesto ministra saobraćaja.

Na pitanje o dešavanjima u preduzeću GRAS i protestima zbog neuključivanja Vlade u rješavanje problema u GRAS-u, Bubica je izjavio: "Ovo preduzeće ima akumuliranog gubitka 130 miliona KM, prema dobavljačima ima dug blizu 100 miliona, radeći kako sad rade svaki mjesec pravi dodatni gubitak dva miliona KM".

Ministar saobraćaja je naglasio da Kanton Sarajevo nema i ne može dati 130 miliona KM, a nema ni ta dva miliona KM mjesečnog gubitka, jer ta sredstva nisu planirana budžetom.

"GRAS bi trebao pod stečaj i svaki direktor je trebao pokrenuti proceduru stečaja, jer mu to Zakon nalaže. Neko će to morati provesti, jer GRAS više ne može poslovati pod ovakvim materijalnim uslovima. Struja im je isključena, uskoro će im biti i isporuka goriva obustavljena, to znači da neće moći raditi. Ukoliko jedna od tužbi radnika bude izvršena, to znači da će im račun biti blokiran i da firma ide pod stečaj", rekao je Bubica i dodao da za ovakvo stanje nije volja ministra, već činjenice o stanju u preduzeću.

Ministar saobraćaja Jusuf Bubica napomenuo je da se najavljeni štrajk ne može desiti. Razlog tome je nedostatak vozila, jer GRAS održava 50 posto linija zbog nedostatka vozila, a u slučaju štrajka u funkciji bi moralo biti 75 posto linija, te da bi isključenjem jednog kombija GRAS bio u nelegalnoj obustavi saobraćaja.

"Za nelegalnu obustavu saobraćaja se odgovara, mi znamo ko su organizatori, jer su se zvanično javili i ukoliko dođe do takve situacije, odmah ćemo pokrenuti krivične prijave", rekao je Jusuf Bubica za Radiosarajevo.ba.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije