Bubica: Gradski prevoz normalizovat će se do sutra

Radiosarajevo.ba
Bubica: Gradski prevoz normalizovat će se do sutra

Ministar saobraćaja u Vladi Kantona Sarajevo Jusuf Bubica kazao je danas novinarima na pres-konferenciji da će se gradski javni prijevoz u Sarajevu normalizirati do sutra, odnosno do rođendana Grada Sarajeva i bez GRAS-a. 

Vlada Kantona Sarajevo na vanrednoj sjednici donijela je odluku da se formira krizni štab koji je formiran od sedam članova. Krizni štab čine četiri člana iz ministarstva saobraćaja, dva iz Centrotransa i jedan član s saobraćajnog fakulteta u Sarajevu.

"Nakon objave poziva naišli smo na kvalitetan odziv s više strana iz gradova Tuzle, Mostara, Konjica, Zenice, Čapljine. Sad smo dobili i ponudu iz Banja Luke, čiji autoprevoznik želi da se uključi u ublažavanje posljedica generalnog štrajka", rekao je Bubica i dodao da su ti ljudi, očigledno, veći prijatelji nego što smo sami sebi.

"Moramo poštovati redoslijed propisa: Osposobiti saobraćaj, zatim kazniti počinioce i provesti radikalne mjere. Mi ćemo do 6. aprila normalizovati saobraćaj u Sarajevu i bez GRAS-a, a nakon toga nastavljamo s mjerama totalne rekonstrukcije i reorganizacije preduzeća GRAS", rekao je ministar Bubica i dodao da je Vlada odlučila da neće biti primjene sile, već da se sve pokušati riješiti mirnim putem.

Kako nam je rekao Bubica, trenutno je osam kompanija ponudilo i dobilo dozvolu za obavljanje gradskog prevoza u Sarajevu, a trebale bi biti još dvije kompanije koje će ponuditi dvadesetak vozila. Kako je ministar Bubica naglasio onog trenutka kada se skupi 150 vozila, smatrat će se da je saobraćaj u potpunosti u funkciji, te da se može krenuti u represivne mjere. Trenutno je dozvolu za obavljanje javnog gradskog prevoza dobilo 71 vozilo. Cijene karata će biti jednake za sve prevoznike.

On je rekao da je štrajk GRAS-a, po njemu krivično djelo i obećao da će neko odgovarati zbog obustave saobraćaja. "To će biti pijuni, a oni stvarni organizatori će vjerovatno ostati po strani", rekao je Bubica i dodao da iza štrajka stoje političke stranke.

Vlada je, kako je rekao ministar, zauzela stav da neće pregovarati s neformalnom grupom, već da očekuju da pošalju organizatora.

"Oni su danas poslali pismo u kojem traže da razgovaraju s Vladom kantona, ali dole u grasu. Pismo niko nije potpisao. Odgovor Vlade KS je bila spremna da razgovara s organizatorima ovog štrajka. Ko god kaže da je organizovao, mi ćemo s njim sjesti da razgovaramo. Nepotpisano pismo nije prihvatljivo", rekao je Bubica.

Ministar Bubica je rekao da su o stečaju GRAS-a razmišlja već duže vrijeme:

"Mislim da je to jedini način da se GRAS brzo i promptno postavi na noge. Vlada je skeptična, ali stava su da ka tom putu treba ići postupno. Treba napraviti reorganizaciju, pa sistematizaciju radnih mjesta koja je trebala biti sačinjena prije godinu i pol dana.

U svijetu se radi tako da na jedno vozilo ide od 2,5 do 4 radnika, a u GRAS-u danas radi 170 vozila, a u GRAS-u ima oko 1740 zaposlenih. Koja to ekonomija može podnijeti viška zaposlenih?", kaže Bubica.


Mubera Begić-Žiga (Foto: Damir Hajdarbašić, Radiosarajevo.ba)

"Danas sam se direktno obratila radnicima i vozačima s pitanjem da li je ijedan vozač spreman da vozi. Dobila sam garancije da su svi vozači dobili moje upute. Želim da vidim koji su to vozači koji žele da voze. Dvije minute do 10 sati došla su tri vozača koja su imala potrebu da razgovaraju, ali koji nisu spremni preuzeti vožnju. Naložila sam da niko ne sjeda u vozila dok mene prije toga ne kontaktiraju", rekla je Mubera Begić-Žiga, v.d. direktorica GRAS-a.

"Štete od štrajkova GRAS-a mogle su napraviti pet GRAS-ova. Prvi dan je bilo štete više od dva miliona po privredu", rekao je Emir Hrenovica i dodao da će za posljedicu štrajka GRAS-ovih radnika biti barem 50 otkaza dnevno u drugim firmama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije