Bubica: Dosta je ucjena i pritisaka GRAS-a

Radiosarajevo.ba
Bubica: Dosta je ucjena i pritisaka GRAS-a


Tema sastanka, održanog u ponedjeljak između predstavnika preduzeća koja obavljaju javni gradski prijevoz i ministra saobraćaja Kantona Sarajevo Jusufa Bibice bila je usaglašavanje tarifnog sistema po osnovu privremenog upuststva o načinu utvrđivanja i definisanja elemenata tarifnog sistema u Kantonu.

"S obzirom na to da ovaj pravilnik nije još uvijek završen, u fazi je izrade, ja sam kao ministar dao privremeno uputstvo da svaki prevoznik štampa karte za linije na kojima saobraća. Centrotrans saobraća na 12 linija i iz tog razloga smo predložili da njihovi kuponi vrijede i za tramvaj i trolejbus, međutim predstavnici preduzeća GRAS su se proglasili nenadležnim, te će danas održati satanak kako bi donijeli zaključak o ovom prijedlogu", rekao je ministar Bubica za Radiosarajevo.ba

Do sada se u gradu nije dešavalo da saobraćaju dva prevoznika, a ovakva je situacija uzrokovana time što u preduzeću GRAS nema dovoljan broj autobusa kako bi sve linije bile pokrivene i građani imali kompletan servis.  Prema pisanju portala Avaz.ba, radnici GRAS-a već najavljuju dvosatne proteste ispred zgrade Kantona Sarajevo.


Sarajevski tramvaj (Foto: Arhiv)

"To je njihova uobičajna šema, oni bi da ispostavljaju račune građanima Sarajeva i da građani plaćaju, a da oni rade šta hoće. Poenta je da oni nemaju dovoljno vozila, Kanton nema dovoljno sredstava da ih kupi, tako da je Kanton dužan da im oduzme linije. Kada mi to uradimo oni najave štrajk. Nek' rade svoj posao i nek' štrajkuju. Žalosno je da ne rade svoj posao i da štrajkuju. To je za svaku osudu", rekao je ministar Bubica i dodao da građani moraju imati servis prevoza i sve drugo mora biti podređeno toj činjenici.

"Grad mora funkcionisati na taj način, a ne da idu pješke. Prevoz će funkcionisati sa ili bez GRAS-a dosta je više ucjena i pritisaka nerelanih i neonosvanih, naglašava ministar saobraćaja Kantona Sarajevo.

Ministarstvo saobraćaja KS je izdalo uputstvo i nadležno je za privremeno uputstvo o načinu utvrđivanja i definisanja elemenata tarifnog sistema. Prevoznici su dužni da se ponašaju prema tom uputstvu. Ministar Bubica u izjavi za Radiosarajevo.ba je rekao kako može potvrditi da GRAS ne vozi po tim uputstvima.

"Sa Centrotransom nemamo nikakvih problema, oni imaju svoje karte i prodaju ih i legalno voze na svojih 12 linija koje su im odobrene. Imamo jedino probleme sa preduzećem GRAS koje je kantonalno preduzeće, da bi ironija bila veća", rekao je ministar Jusuf Bubica.

Danas sastanak uprave i predstavnika sindikata GRAS-a

Mubera Begić Žiga, v.d direktorice GRAS-a, na sastanku je s članovima predsjedništva sindikata ovog preduzeća.

"Tema sastanka je 12 linija koje su dodijeljenje Centrotrasu i Sindikat smatra da bi se trebale poduzeti oštrije mjere prema Ministarstvu saobraćaja koje je dozvolilo te linije. Uprava preduzeća je podnijela žalbe na predmetna rješenja i nismo našli neko konačno rješenje u smislu razgovora u Ministarstvu. Razgovarali smo jučer u ministarstvu, ali smatramo da su te linije dodijeljenje nezakonito i da se o tome treba očitovati ili resorno ministarstvo ili da slučaj proslijedi Federalnom ministarstvu", kaže Begić-Žiga za Radiosarajevo.ba.

Na pitanje vezano za kupone GRAS-a, Begić-Žiga kaže da nije zvanično, osim putem medija i usmeno na sastanku dobili informaciju da su kuponi Centrotransa važeći u tramvajima i trolejbusima, te da očekuju zvanični nalog. "Korištenje kupona Centrotransa, predstavlja dodatni trošak i nanosi se dodatna šteta preduzeću", navodi v.d. direktorice preduzeća GRAS.

Kaže i da su na jučer održanom sastanku s ministrom Bubicom dobili uputstvo o načinu utvrđivanja i definisanja elemenata tarifnog sistema u Kantonu Sarajevo, te da se uprava preduzeća mora očitovati po tom uputstvu i danas proslijediti taj zaključak ministarstvu.

Begić-Žiga je napomenula da nema nikakvih najava za proteste, te da će u skladu sa žalbom tražiti vraćanje 12 linija koje su dodijeljenje Centrotransu, jer smatraju da je ta odluka nezakonita.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije