! / Brown: Želimo odati priznanje ulozi lorda Ashdowna u promociji pomirenja u BiH

25. 02. 2021. u 11:13:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 14

Konferencija "Lord Paddy Ashdown", povodom 80 godina od rođenja ovog velikog prijatelja naše zemlje i bivšeg visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, bit će, kako smo najavili, održana 27. februara, na dan njegovog rođenja.

Konferencija će biti održana putem ZOOM platforme, od 10.30 do 16 sati.

Kroz dvije sesije posvećene Ashdownovom nasljeđu na Balkanu i budućnosti Balkana, govorit će brojni ugledni zvaničnici.

Moderator prve sesije, "Lord Paddy Ashdownovo nasljeđe na Balkanu", bit će Robert Woodthorpe Browne, predsjedavajući The Paddy Asdown Foruma.

Poruka mladima

Inače, The Paddy Asdown Forum je osnovan kao think tank grupa sa ciljem da promovira liberalizam kao odgovor na širenje populizma, nacionalizma, s posebnim osvrtom na potrebu promjena vladinih politika u vezi sa klimatskim promjenama

Više o The Paddy Asdown Forumu možete naći na OVOM linku.

Osim toga, Browne je ugledni član Liberalnih Demokrata Ujedinjenog Kraljevstva (UK), a u više mandata služio je kao potpredsjednik ove stranke i predsjednik Komiteta za međunarodnu saradnju. Također, bio je u rukovodstvu međunarodne grupacije liberalnih partija (ALDE).

Za svoje zasluge odlikovan je od strane Vlade Ujedinjenog Kraljvstva.

U povodu konferencije "Lord Paddy Ashdown", Robert Woodthorpe Browne je uputio poruku, koju prenosimo u cijelosti:

"U vrijeme kada Ujedinjeno kraljevstvo napušta Evropsku uniju, vodeći liberali demokrati su nakon diskusije u okviru Evropskog liberalnog foruma, kojeg čine 46 fondacije odlučili formirati think tank (Paddy Ashdown Forum) u cilju promocije međunarodnih liberalnih vrijednosti, posebno u oblasti obrazovanja, uključivanja mladih u politiku, ljudskih prava, zaštite okoline u svjetlu klimatskih promjena.

Svim ovim idejama bio je posvećen pokojni lider liberalnog demokratksog pokreta, Lord Paddy Ashdown. Na inicijativu liberala u BiH, konferencija u subotu ima za cilj odati priznanje ulozi pokojnog lorda Ashdowna u promociji pomirenja i prevazilaženju razlika u BiH, uz učešće uglednika iz Ujedinjenog Kraljevstva i svijeta".

"A cijelo popodne bit će posvećeno diskusiji mladih ljudi sa Balkana i Ujedinjeniog kraljevstva o pogledima za budućnost", dodao je Browne.

Program konferencije, čiji je medijski pokrovitelj portal Radiosarajevo.ba, možete pogledati OVDJE.

Ko je bio lord Ashdown?

Jeremy John Durham Ashdown, rođen 27. februara 1941. godine, poznatiji kao Paddy Ashdown, bio je britanski političar, lider liberalnih demokrata od 1988. do 1999.

Ashdown je pripadao britanskom plemstvu kao baron Ashdown od Norton-sub-Hamdona ('Baron Ashdown of Norton-sub-Hamdon). Ova titula nije nasljedna. Član je Najčasnijeg tajnog savjeta njenog veličanstva i vitez Britanskog carstva.

Ashdown je najstariji od sedmoro djece, rođen u New Delhiju u Indiji gdje je njegov otac bio kapetan u indijskoj vojsci.

Odrastao je uglavnom u Sjevernoj Irskoj i učio je u Bedford školi u Engleskoj. Od 1959. do 1972. godine bio je mornar u Kraljevskoj mornarici i oficir u komandosima i specijalnoj brodskoj službi. Nakon što je napustio mornaricu, radio je u industriji i bio je mladi radnik dok nije izabran za član parlamenta iz Jeola ispred liberalne stranke.

U Domu naroda Ujedinjenog Kraljevstva bio je predstavnik SDP-liberalnog saveza za trgovinu i industriju, a kasnije i za obrazovanje. Nakon udruživanja koje je stvorilo liberalne demokrate, on je postao vođa stranke. Vodio je liberalne demokrate na izborima 1992. i 1997. godine.

Postao je vitez 2000. godine i doživotni član Doma lordova Ujedinjenog Kraljevstva nakon što je napustio Dom naroda 2001. godine.

Nakon što je napustio britansku politiku, Ashdown, koji je uvijek podržavao međunarodnu intervenciju u Bosni i Hercegovini, postao je visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini 27. maja 2002. godine.

Preminuo je 22. decembra 2018. godine.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (2)