Britanski mediji o 'čuvarima Zemaljskog': Građani nisu zaboravili Muzej

Radiosarajevo.ba
Britanski mediji o 'čuvarima Zemaljskog': Građani nisu zaboravili Muzej

Građani Bosne i Hercegovine pozvani su da budu čuvari Zemaljskog muzeja kako bi privukli pažnju na instituciju koja je zatvorena već tri godine i ostala bez finansiranja zbog nemogućnosti etničkih grupa da se dogovore šta je to „nacionalna kultura“.

Ovim riječima britanski Telegraph počinje priču o akciji Ja sam muzej, u sklopu koje brojne javne ličnosti, ali i obični građani dežuraju za Muzej. Akcija je počela 3. augusta i trajat će do 4. oktobra, a cilj je solidarizirati se s radnicima koji godinama čuvaju kolekciju iako nisu primili 40 plaća.

Telegraph podsjeća na podjele u našoj zemlji te naglašava izostanak podrške kulturi, što je ostavilo Zemaljski muzej, osnovan 1888, da se "urušava", a njegove radnike godinama bez primanja.

„Volonteri-čuvari imat će priliku da upoznaju zaposlenike Muzeja koji i dalje dolaze svakodnevno kako bi očuvali kolekciju, ali i da obiđu objekt koji je zatvoren od 2012. Smjene traju od 10 do 18 sati, a svakodnevno dežura od deset do 15 ljudi. Inicijative je dio kampanje Ja sam Muzej koja namjerava ne samo ukazati na značajne probleme u Muzeju već i pokazati kako, i pored zatvaranja, Muzej i dalje 'živi'“, navodi ovaj britanski medij.

Citira se i izjava Ines Tanović-Sijerčić, koordinatorice projekta iz Udruženja Akcija i Inicijative Kultura 2020, koja je kazala kako nevjerovatan odaziv akciji pokazuje da građani nisu zaboravili na Muzej.

„Osnovan za vrijeme Austro-Ugarske, Muzej već 124 godine čuva najbolje što BiH ima u svojoj bogatoj multietničkoj kulturi, a preživio je i opsadu Sarajeva, iako ga je pogodilo oko 400 projektila... Nažalost, u periodu mira on se bori da preživi: nesretna žrtva bh. borbe da prevaziđe etničke podjele koje su 'pocijepale zemlju '90-ih godina“, stoji u Telegraphu pa se dodaje:

„Dejtonski sporazum koji je okončao rat, nije definirao ko je odgovoran za održavanje bh. kulturnih institucija i ostavio je zemlju sa slabom centralnom vladom, bez državnog ministarstva za kulturu. Istovremeno, dva entiteta, Federacija BiH i Republika Srpska, promoviraju 'svoju' kulturu i 'svoju' historiju i polako počinju odbacivati činjenicu da BiH ima i kulturne institucije od državnog značaja.“

Britanski medij podvlači kako je budžet Muzeja nagrizlo natjecanje identiteta unutar države, te se institucija godinama borila da negdje nađe finansiranje. Ipak, podsjeća Telegraph, Muzej je svoja vrata zatvorio 2012.

Kroz akciju Ja sam Muzej, institucija će ugostiti debate, izložbe i humanitarne koncerte, u nadi da će udahnuti novi život u ovaj muzej te njegovu budućnost staviti na vrh agende političara koji donose odluke.

Sedma Kritična masa: I biciklisti uz Zemaljski muzej

FOTO: Fojnički franjevci danas čuvaju Muzej

Svi smo mi Muzej: Počele građanske dežure u Zemaljskom (FOTO)

Znate li koliko je novca potrebno za finansiranje Zemaljskog muzeja?

Svi žele biti čuvari muzeja: Reis, kardinal, prof. Grebo, Vuletić, ekipa portala Radiosarajevo.ba...

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije