Britanska ambasada objavila konkurs za Chevening stipendije

1
Radiosarajevo.ba
Britanska ambasada objavila konkurs za Chevening stipendije
Oficijelni vizual / Chevening stipendije

Konkurs za Chevening stipendije koje omogućavaju master studij u Ujedinjenom Kraljevstvu otvorene su od 3. avgusta do 2.novembra 2021, a prijave se mogu podnijeti putem web stranice www.chevening.org/apply , saopćeno je iz ambasade Velike Britanije. 

Chevening stipendije dodjeljuju se pojedincima koji pokažu da posjeduju posvećenost i vještine za stvaranje pozitivnih promjena i koji mogu pokazati na koji način će im sticanje diplome master studija u Ujedinjenom Kraljevstvu u tome pomoći. Stipendije omogućavaju punu finansijsku podršku za master studij na bilo kojem univerzitetu u Ujedinjenom Kraljevstvu te istovremeno pružaju priliku da doživite čitav niz iskustava - akademskih, profesionalnih i kulturoloških.

Chevening stipendije su globalni program stipendiranja Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, za koje su sredstva osigurali Ministarstvo za vanjske poslove, komonvelt i razvoj i partnerske organizacije. Od osnivanja ovog programa 1983.godine, više od 50.000 stručnjaka imalo je priliku za dodatni razvoj u Ujedinjenom Kraljevstvu putem Cheveninga. Za akademsku 2022/2023. godinu, osigurana su sredstva za 1.500 stipendija za studente iz cijelog svijeta, saopćeno je iz ambasade Velike Britanije.

Direktor Chevening programa, Duncan Barker, je rekao:

“Iskustvo koje nudi Chevening je mnogo više od diplome master studija. Pored toga što je riječ o akademski izazovnom i ispunjavajućem univerzitetskom iskustvu, omogućićemo vam da u potpunosti doživite kulturu Ujedinjenog Kraljevstva i povezati vas sa nevjerovatnim ljudima iz cijelog svijeta.

Vi ćete učiti kroz interakciju sa ljudima iz cijelog svijeta, putujući po UK i uključivanjem u život zajednice u kojoj boravite. Od vas se očekuje da sami određujete svoj tok učenja, pokažate sposobnost samostalnog zaključivanja i tragate za novim iskustvima. Oni koji iz Cheveninga izvuku najviše su oni koji najviše ulože sebe u ovo iskustvo.“

Ambasador Matt Field je rekao:

“Ako strastveno želite napraviti razliku, maštoviti ste i posjedujete energiju kojom inspirišete druge, tada bi Chevening stipendija mogla biti idealna za vas.

Ne postoji „tipični“ stipendista. Vaše godine, rod, vjera i porijeklo nam nisu bitni. Želimo vidjeti da posjedujete energiju, radoznalost, saosjećanje, jasnu viziju budućnosti i sposobnost da postignete ciljeve.

Naši bivši stipendisti su dinamične osobe koje su već doživjele ovo iskustvo i mogu vam pružiti ohrabrenje, mentorstvo, savjet i kontakte, kuda god vas vaš put odvede.

Ako posjedujete kvalitete potrebne za Chevening stipendistu, prijavite se najkasnije do 2.novembra, saopćeno je iz ambasade.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije