Bregović za RadioSarajevo: Da, želim se vratiti!

Radiosarajevo.ba
Bregović za RadioSarajevo: Da, želim se vratiti!

Nakon što je na zvaničnim stranicama Grada Sarajeva zvanično objavljena vijest da je Goran Bregović u petak 7. januara bio primljen od strane gradonačelnika Sarajeva Alije Behmena, udarna vijest je da se muzičar svjetskog glasa ima namjeru vratiti u grad u kojem je izgradio svoju karijeru. 

Prijemu su prisustvovali sekretar Gradske uprave Milorad Kojović, predsjedavajući Općinskog vijeća Centar Slaven Kovačević, te filmski redatelj Danis Tanović i pisac Predrag Kojović.

Goran Bregović je ovim povodom dao ekskluzivni intervju za RadioSarajevo

RadioSarajevo: Kako je uopće došlo do susreta sa čelnicima Grada?
Bregović: Pa neko je predložio 'Šta misliš da odemo kod gradonačelnika', onda sam se ja sjetio da nikad nisam bio kod našeg gradonačelnika.

RadioSarajevo: Nikad u karijeri?
Bregović: Nikad me gradonačelnik nije zvao, prvi put sam to vidio. Bilo mi je drago da me zove gradonačelnik.

RadioSarajevo: Ali upoznali ste, vjerovatno, grdonačelnike nekih drugih gradova?

Bregović: Jesam, ali Sarajeva nisam, ovo mi je prvi.

RadioSarajevo: Bili ste sa Danisom Tanovićem, kako je došlo do toga, otkud Danis sa vama?
Bregović: Mi se znamo dugo, ali nisam mislio da je to sad – bogzna šta. Ali je danas bilo govora o tome 'Šta misliš, kako bi...' Ja sam evo već dvije nedjelje na Jahorini i radio sam nešto ovdje i onda sam se sjetio kako zapravo tu radim dobro. Tako da se to malo otvorilo... Možda bih mogao malo više da dolazim ovdje, neki atelje da otvorim... možda mi je lijepo tu da radim.

RadioSarajevo: Znači li to da postoji vaša želja da se vratite u Sarajevo?
Bregović: Moja želja je uvijek bila, ali ranije su bile druge okolnosti. Sad ipak radim opuštenije, nekako se život namjestio da mogu da biram gdje ću, pa između tih mjesta gdje bih volio da budem je naravno Sarajevo. Ja se nadam da će to ići u tom pravcu. Mi smo danas razgovarali o tome i prvi put sam počeo o tome da mislim.

RadioSarajevo: Šta vam je u tom smislu rekao gradonačelnik Alija Behmen?
Bregović: Gradonačelnik me je pitao treba li mi nešto, ja sam rekao da mi ne treba ništa.

RadioSarajevo: Jeste li vi njega pitali treba li nama nešto?
Bregović: Haha, nisam priznajem, prvi put sam mu u kući...

RadioSarajevo: Posjedujete li još uvijek neke nekretnine u Sarajevu, osim na Jahorini?
Bregović: Imam stan u Nemanjinoj, sad je to Čekaluša. Nisam ga nikad prodavao zato što je uvijek imao neku emotivnu vrijednost.

RadioSarajevo: Šta mislite, da li biste mogli nastaviti obavljati svoj posao iz Sarajeva?
Bregović: Ja sam prije rata imao dobro organizovan atelje u Sarajevu, imao sam dva asistenta sa kojima smo i u ratu radili film Arizona Dream sa Emirom. On je rađen u Beču sa moja dva asistenta iz Sarajeva, koja su isto tako u ratu bila van grada zato što su se zadesila sa mnom. Ali sad ne znam, trebao bih polako da počnem da tražim asistente, da pravim infrastrukturu da mogu da radim.

RadioSarajevo: Za sada imate dobru prijateljsku infrastrukturu, čini se?
Bregović: U Sarajevu? Pa ja se nadam, pa gdje bih drugo imao.

RadioSarajevo: Koji su još razlozi, osim prijatelja?
Bregović: Pa nema nikad nikakvih drugih razloga. Znate, domovina nije nikakav politički niti geografski teritorij, domovina je uvijek neki emotivni teritorij. Nema ništa drugo osim toga...

RadioSarajevo: Jeste li primijetili ikakve promjene od vremena kada ste živjeli u Sarajevu?
Bregović: Pa svijet se cijeli promijenio, nije Sarajevo ništa specijalno u tome, naravno da se promijeniolo, ali i ja sam se promijenio. I tako i treba...

RadioSarajevo: Osim što su nam ukinuli vize, vi se vraćate, a priča se i da će nam izgraditi McDonalds... da li mislite da će vaša djeca dobiti kvalitetno obrazovanje u Sarajevu?
Bregović: Pa ne znam, to sa djecom je vjerovatno komplikovanije. Ono kako ja za sada mislim je da radim u Sarajevu. U ovom trenutku mi je to zanimljivije, jer sad sam dvije nedjelje radio tu i prija mi. Ja radim posao u kome je bitno gdje sam.

RadioSarajevo: Kakvi su vaši kratkoročni planovi?
Bregović: Idem u Čile, igram svoju operu četiri dana u Santiagu, pa onda imam koncerte u tri grada. U Čileu sam deset dana, pa se vraćam.

RadioSarajevo: U Beograd ili u Sarajevo?
Bregović: Prvo u Beograd, pa onda u februaru opet u Sarajevo.

RadioSarajevo: Sretan put i lijep povratak! 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije