Brčko: Iskopine potvrdile postojanje srednjovjekovne crkve

Radiosarajevo.ba
Brčko: Iskopine potvrdile postojanje srednjovjekovne crkve
/ FOTO: Radio-brcko.co.ba

Arheološko iskopavanje na lokaciji 'Zidine' u Gornjoj Skakavi kod Brčkog potvrdilo je postojanje srednjovjekovne crkve dimenzija 22 s 11 metara, koja je izgrađena na temeljima nekog starijeg objekta, javja Fena. 

"Malo je prerano i ne može se tačno reći kakav je to objekt, kako je izgledao i kako se datira, ali sigurno je ova ranogotička crkva izgrađena na temeljima nečega starijeg, pri čemu je dio tog kamena upotrijebljen za istu ovu crkvu", izjavila je Ana Marić, arheologinja iz Sarajeva. 

Dodala je kako je posebna zanimljivost otkriće stećaka unutar same crkve. 

"To je vrlo poseban moment, s obzirom da je jedina poznata analogija, ili ista pojava, nađena u crkvi u Milima kod Visokog, koja je inače poznata i kao grobna crkva kralja Tvrtka Prvog", istaknula je Marićeva. 

Tijekom iskopavanja pronađeno je i nekoliko novčića s kraja osmanskog razdoblja, te dva mađarska novčića, jedan iz 16. stoljeća, a drugi s kraja 14. i početka 15. stoljeća. 

Istraženo je i obližnje groblje, gdje je utvrđeno kako se ne radi o samostanskom, nego kužnom groblju iz 14. stoljeća. 

Inače, naručitelj arheološkog iskopavanja je Franjevački samostan Dubrave, a početna sredstva za istraživanje u iznosu oko 125.000 maraka osigurala je Vlada Brčko distrikta. Cijeli lokalitet će po okončanju radova biti konzerviran i predan na raspolaganje brčanskim vlastima. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije