Brazil: Novo pravilo o ofsajdu koje bi defanzivcima moglo otežavati posao

Radiosarajevo.ba
Brazil: Novo pravilo o ofsajdu koje bi defanzivcima moglo otežavati posao

Tekst objavljen u našoj rubrici Šta drugi pišu, preuzimamo sa portala Reprezentacija.ba.

Na Svjetskom prvenstvu u Brazilu primjenit će se novo pravilo o ofsajdu koje su kreatori pravila fudbalske igre odredili na IFAB sastanku održanom u Edinburgu.

''FIFA i UEFA su, naime, prije nekoliko mjeseci donijeli propis po kojemu svaki svjesni pokušaj obrambenog igrača da otme ili izbije loptu upućenu igraču u zaleđu automatski deaktivira ofsajd. Donedavno se ofsajd poništavao samo ako je obrambeni igrač kontrolirao loptu pa je preusmjerio suparniku, ali sada svaki njegov svjesni dodir lopte, bez obzira kontrolira li je ili ne, poništava ofsajd'', kazao je hrvatski stručnjak za suđenje Mateo Beusan u razgovoru za Sportske Novosti.

Beusan je dodao kako će to stvoriti dodatne probleme za obrambene igrače.

''To obrambene igrače stavlja u iznimno nezahvalnu ulogu, jer oni će sada biti glavni krivci kod postizanja takvih golova. Ispada da bi im bilo pametnije da su samo pustili tu loptu, jer tada bi sudac mora svirati ofsajd. Takvo što je, naravno, često teško prepoznati obrambenom igraču, jer kako da on zna tko je u nedozvoljenoj poziciji, a ko nije'', mišljenja je Beusana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije