Bravo, omladino: Učenik osvojio prvu medalju za BiH na Svjetskoj geografskoj olimpijadi!

0
Radiosarajevo.ba
Bravo, omladino: Učenik osvojio prvu medalju za BiH na Svjetskoj geografskoj olimpijadi!
Foto: Vlada KS / Fatih Žgalj donio prvu medalju!

Na 18. Svjetskoj geografskoj olimpijadi koja je održana u Parizu učestvovala je ekipa Bosne i Hercegovine u sastavu Fatih Žgalj, Stefan Lazarević, Miloš Samardžić, Petar Jurošević.

Tim su predvodili profesori Sead Srna i Dragan Ilić.

Učenik Fatih Žgalj osvojio je srebrnu medalju u konkurenciji 55 država i 220 takmičara!

Spektakl u Skenderiji: Tea Tairović održava koncert u Sarajevu

Spektakl u Skenderiji: Tea Tairović održava koncert u Sarajevu

Ovo je prva medalja za Bosnu i Hercegovinu sa svjetske olimpijade.

"Imamo izuzetno talentovane takmičare iz mnogih oblasti, ali je godinama izostajala podrška sistema. Vlada KS i Ministarstvo za odgoj i obrazovanje sada mijenja ovaj pristup. Posebnu pažnju ovim izvrsnim učenicima i učenicama u godinama koje dolaze pružat će Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja, kroz segment izvrsnosti i liderstva.

Čestitamo Fatihu, njegovom mentoru profesoru Seadu Srni, porodici, školama i školskim drugarima", rekla je ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović.

Od 2017. godine Bosna i Hercegovina učestvuje na međunarodnim takmičenjima. Na Evropskim olimpijadama iz geografije do sada su naši učenici osvojili više medalja. Međutim, svjetska olimpijada je veoma zahtjevno takmičenje sa tri nivoa zadataka koji se rade od 2 - 3 sata.

Prvi nivo čine zadaci iz svih oblasti geografije kroz analize određenih pojava i procesa. Drugi nivo čine praktični zadaci gdje se kroz swot analize, kartografske projekcije, dijagrame i urbane zone analiziraju određeni procesi. I treći nivo je multimedijalni test gdje se kroz slikovne zadatke analiziraju i rješavaju određeni procesi i pojave.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije