Bratunac: Fabrika za čistiju Drinu

Radiosarajevo.ba
Bratunac: Fabrika za čistiju Drinu

Tri susjedna grada iz Bosne i Hercegovine i Srbije, Bratunac, Srebrenica i Ljubovija, sudjelovat će u izgradnji zajedničke tvornice za prečišćavanje otpadnih voda na lokaciji Stare Ljubovije, uz rijeku Drinu.

Vrijednost projekta je između osam i 10 miliona KM, a  realizirat će se uz podršku Vodoprivrede Srbije i Republičke direkcije za vode RS-a, dok će općine izdvojiti po pet posto sredstava, izjavio je načelnik Općine Bratunac Nedeljko Mlađenović.

Ovakve projekte podržava Evropska unija, preko IPA fondova, o čemu je Vlada Srbije već obavila pregovore i koji su spremni da podrže izgradnju te tvornice.

Prema Mlađenovićevim riječima ova tri grada su međusobno udaljena svega 15-ak kilometara i postoji ekonomska opravdanost zajedničkog rješavanja pitanja pročišćavanja otpadnih voda, što nijedna od ovih općina ne bi mogla sama finansirati.

"Budući da je u strategijama razvoja ove tri općine razvoj turizma na Drini jedan od njihovih prioriteta, neophodno je zaštititi ovu rijeku od fekalnih voda koje odlaze u njeno korito", rekao je Mlađenović.

Općina Ljubovija već je uradila studiju izvodljivosti za ovaj projekt, što treba da učine Bratunac i Srebrenica, dodao je.

"Realizacijom ovog projekta općine Bratunac i Srebrenica riješit ćeproblem fekalnih voda, ali i čvrstog otpada s obzirom na to da smo već uključeni u projekt izgradnje regionalne deponije za otpad", istaknuo je Mlađenović.

On kaže da će se realizacijom ova dva projekta trajno riještiti pitanja deponovanja čvrstog otpada i pročišćavanja fekalnih voda a to će doprinijeti ekološkoj nezagađenosti ovog prostora i rijeke Drine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije