Božo Vrećo napravio tradicionalnu božićnu 'česnicu' (FOTO)

Radiosarajevo.ba
Božo Vrećo napravio tradicionalnu božićnu 'česnicu' (FOTO)

Božić je vrijeme kada se u mnogim kućama pripremaju tradicionalna jela. Jedno od najpopularnijih je česnica - božićna pogača. 

U kući pjevača sevdalinki Bože Vreće, česnica se pravi iz godine u godinu, pa je tako i prilikom ovog Božiča. Posebno ukrašena, u sebi krije i određene simbole, baš kako to tradicija nalaže. 

Evo šta je o ovom običaju napisao poznati pjevač, postavivši na svoj Instagram profil fotografiju ove delicije koju je sam napravio

"Znate, u mom domu uvijek ja zakuham česnicu. To je Božićna pogača zamiješena muškom rukom. U njoj se simbolično stavljaju komadić drvceta od badnjaka za dobro zdravlje, ekser za marljivost i da sve ide od ruke, dugmence za sreću koje onaj ko pronađe nosi ušiveno sa sobom, da ga sreća prati. I eto, ove godine sam stavio staru burmu, da vidim ima li svadbe na pomolu. 

Kao što vidite, sva je cvjetna i sve latice sam posebno zamijesio i lijepio bjelancetom, to su vam dragi moji oni naši ljiljani, oni naši bosanski, divlji, čarobni i ponositi..."

Sretan Božić svima koji slave! 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije