Božidar Spasić za Radiosarajevo.ba: Kako je djelovala UDBA u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Božidar Spasić za Radiosarajevo.ba: Kako je djelovala UDBA u Sarajevu

Božidar Spasić najpoznatiji je obavještajac jugoslavenske Službe državne bezbjednosti. Ovaj Beograđanin posljednjih godina čest je gost medija gdje obično bez zadrške priča o licima i događajima o kojima većina šuti.

On je za portal Radiosarajevo.ba pričao o sistemu djelovanja Službe u Bosni i Hercegovini, prisjetio se nekih zanimljivih iskustava, dolazaka u Sarajevo, rada s ovdašnjim obavještajcima. 

Zanimalo nas je kojih uspješnih akcija Službe državne bezbjednosti se sjeća.

''Zavisi šta se podrazumeva pod uspešnim operacijama. Ali, nakon 1972. godine kada je ustaška banda ušla u zemlju, doneta je odluka da se to više nikada ne dogodi. Tako da mi više nikada nismo dozvolili da ozbiljnija ustaška teroristička grupa uđe u zemlju. Operativno, ušli smo u svaki ustaški stan, pratili familiju po BiH, unosili pometnju i svađe dezinformacijama i preduzimali ofanzivniji pristup kada se na drugi način nije moglo postići'', rekao je Spasić za portal Radiosarajevo.ba.

Dolasci u Sarajevo

Zlatnim godinama ove organizacije o kojoj se i danas priča s nekim posebnim respektom, Spasić smatra kraj sedamdesetih i početak osamdesetih.

''SDB je imao svoje zlatne godine negdje od sedamdesetih pa recimo do 1988. godine. Što se Sarajeva tiče, boravio sam tamo nekoliko puta. Uglavnom su to bili sastanci s Drugim sektorom SDB-a BiH koji je pratio rad ekstremne terorističke emigracije. Bili su to odlični operativni radnici, odlično rukovodstvo i veoma predano očuvanju SFRJ. Boravio sam u Sarajevu pred Olimpijadu, spavali smo na Palama, u jednom hotelu uz žičaru. Kasnije smo odsedali u Holiday Inu, išli s kolegama na ćevape na Baščaršiju. Boravio sam ponekad i inkognito kada se radilo o poslu koji je naš SDB samostalno obavljao, uglavnom kada sam se sastajao s popovima, sveštenicima ili hodžama iz te službe'', prisjetio se beogradski obavještajac.

Da li je moguće porediti današnje ogranke nekadašnjeg SDB-a s onim što je bilo nekad? Da li su se metode rada promijenile?

''Danas su to nekakve moderne službe, društvo ih stalno tera da se odreknu metoda rada moje službe kao da smo mi nešto radili što nije poznato. Podsećam da je jugoslavenska služba bezbednosti bila moderna, jaka, patriotska i krajnje profesionalna služba. Mi smo obučavali desetine agenata iz arapskih zemalja, bili treće ili četvrti po snazi u svetu. Danas se službe uglavnom bave tehnikom, prisluškuju sve i svakoga, nemaju definisane ciljeve obrade nego lutaju od slučaja do slučaja. Ma ne možemo se porediti. Danas službe sarađuju sa službama EU ili Amerikancima bez ikakve rezerve dok ti sistemi ustvari uzimaju samo ono što njih zanima, a da ih naši problemi ne dotiču'', zaključio je Božidar Spasić na kraju razgovora za portal Radiosarajevo.ba.

Najpoznatiji agent UDBA-e za Radiosarajevo.ba: Ćelo i Juka Prazina nisu nam bili interesantni 

Pratite forum portala Radiosarajevo.ba - registrirajte se, komentirajte, predlažite teme!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije