Božićne mise ponoćke održane širom Balkana

Radiosarajevo.ba
Božićne mise ponoćke održane širom Balkana

Širom Balkana sinoć su održane mise ponoćke, kojima su vjernici katoličke vjeroispovijesti obilježili dolazak najdražeg im praznika, Božića. U glavnim gradovima balkanskih zemalja održane su centralne mise ponoćke.

Misa ponoćka najavljuje dolazak Božića, koji se prema katoličkom kalendaru obilježava kao dan rođenja Isusa Krista.

Centralna misa ponoćka u BiH održana je u katedrali Srca Isusova u Sarajevu, a misu je predvodio nadbiskup vrhbosanski Vinko kardinal Puljić. Katedrala je bila prepuna vjernika koji su došli da zajedno dočekaju svoj najdraži praznik, ali i ljudi drugih vjeroispovijesti, koji tradicionalno sa svojim susjedima dočekuju Božić.

U Srbiji, misu ponoćku predvodio je beogradski nadbiskup monsinjor Stanislav Hočevar u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije u Beogradu.
Ponoćnu misu u zagrebačkoj katedrali predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, a misi je prisustvovao veliki broj vjernika.

U glavnom gradu Makedonije Skopju održana je centralna misa ponoćka, a pored brojnih vjernika, misi su prisustvovali i predsjednik Makedonije Gyorge Ivanov, te drugi političari, javila je Anadolija.

U Podgorici centralna misa održana je u lokalnoj katedrali uz prisustvo brojnih vjernika.

Vjernici koji Božić obilježavaju po gregorijanskom kalendaru, obilježiće ga u jutarnjim satima na Božićnim misama širom regije.

Papa Benedikt XVI obratiće se tokom dana Gradu i Svijetu s lože na pročelju bazilike svetog Petra u Rimu, kada će im čestitati ovaj najveći katolički blagdan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije