Božić, Uskrs i Vaskrs biće neradni dani u školama KS

Radiosarajevo.ba
Božić, Uskrs i Vaskrs biće neradni dani u školama KS

U skladu sa Zakonom o osnovnom odgoju i obrazovanju i Zakonu o srednjem obrazovanju, ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, donio je školski kalendar za školsku 2013/2014. godinu.

Prema Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade školski kalendar u odnosu na prethodne školske godine sadrži novinu, koja se odnosi na obilježavanje katoličkog vjerskog praznika Božić (25. decembar), kao i Vaskršnjih/Uskršnjih praznika, odnosno Velikog petka (18. april), koji se tretiraju kao neradni i nenastavni dani za sve učenike i nastavnike u svim odgojno-obrazovnim ustanovama na području Kantona Sarajevo.

"Vodeći računa o multikulturalnoj sredini u kojoj živimo, kao i o činjenici da obilježavanje vjerskih praznika predstavlja pravo svakog pojedinca na slobodu ispoljavanja vjerskih opredjeljenja, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade je na stanovištu da u sredini kakvu predstavlja Kanton Sarajevo, ispravan način obilježavanja vjerskih praznika jeste da za nenastavne dane budu proglašeni dani kada se obilježavaju vjerski praznici pripadnika islamske, pravoslavne i katoličke vjeroispovijesti", piše u saopćenju Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade.


Kliknite na sliku za veću rezoluciju

U prvom polugodištu će se realizovati 83 nastavna dana (po 17 ponedjeljaka, utoraka, četvrtaka i petaka, te 15 srijeda)
U II polugodištu - 17.03.2014. godine (ponedjeljak) će se raditi po rasporedu od srijede, a 08.04.2014. godine (utorak) po rasporedu od petka 
Svaka škola će prema ponuđenom Školskom kalendaru i ovom prilogu uraditi svoj kalendar, te posebno ugraditi: dan škole, sjednice odjeljenskih vijeća i nastavničkog vijeća, izlete, posjete, ekskurziju i druge manifestacije i način njihovog obilježavanja, te ostalo što je specifično za pojedinu školu.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije