Bosanske izbjeglice preko pizze do tri miliona funti

Radiosarajevo.ba
Bosanske izbjeglice preko pizze do tri miliona funti


Dvoje izbjeglica iz rata u Bosni mogli bi zaraditi tri miliona funti preko firme za dostavu pizze koju su pokrenuli u Londonu, piše Standard.co.uk.

Adnan Međedović i Edin Bašić govorili su malo engleskog kada su pobjegli iz balkanskog grotla 1992. godine. Nakon rada po restoranima otvorili su 2001. godine pizzeriju "Firezza" (ime nastalo kombinacijom riječi "fire" i "pizza").

Sada imaju 11 poslovnica uključujući jednu u Chiswicku, Nothing Hillu, Islingtonu i Ealingu i u vrijednosti su oko šest miliona funti.

Sa više investicija oni se nadaju da će se moći proširiti na više od 30 mjesta širom Londona prije nego što se razviju posao u gradovima kao što su Manchester ili Birmingham.

Dodatak pizzi, sir Buffalo mozzarella, uveze se iz Italije svake sedmice tako da je svjež u restoranima svaki dan. Najpopularniji dodaci pizzi su Bufalina i Capricciosa a prosječna narudžba košta oko 20 funti.

Par koji je bio na zadnjoj godini studija arhitekture i inžinjerstva kada su napustili Bosnu posjeduje 54 posto kompanije i mogli bi zaraditi oko tri miliona funti od prodaje dionica.

Kompanija trenutno zarađuje oko milion funti, a godišni prihod iznosi oko 4,2 miliona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije