Bosanska Krupa: Memorijalni spust unskih lađara 11. jula

Radiosarajevo.ba
Bosanska Krupa: Memorijalni spust unskih lađara 11. jula

Danas je u Kabinetu načelnika Općine Bosanska Krupa Armina Halitovića održan sastanak s organizatorima tradicionalnih Unskih lađara. Dogovoreno je da se Memorijalni spust unskih lađara održi 11. jula, a da se tradicionalni Unski lađari, zbog mjeseca Ramazana, prolongiraju i održe 16. i 17. augusta. Inače, preko 30 godina lađari se održavaju u mjesecu julu, saopćeno je iz kabineta načelnika Općine Bosanska Krupa.

Memorijalni spust unskih lađara u Bosanskoj Krupi, koji se već 18. put održava u čast onih koji su branili, odbranili i oslobodili Ćojluk, Bosansku Krupu, a posebno onih koji su na borbenim linijama položili svoje živote, predviđen je za 11. juli (četvrtak).

Organizatori pozivaju sve građane, koji posjeduju bilo kakvu vrstu plovila, da se pridruže na Kapetanovom jezeru u četvrtak u 19:00 sati,te da na ovaj način odaju počast svim borcima, ljudima koji su zaslužni za današnju slobodu.

U petak, 16. augusta će se održati utrka kadeta i veterana, a 17. augusta (subota) još dvije utrke koje kreću u isto vrijeme, a to je brzinska i utrka s tradicionalnim unskim lađama.

Cjelokupan zabavni program i uručivanje nagrada najboljima, održat će se u Malim adama u Bosanskoj Krupi.

Općina Bosanska Krupa će iznaći način kako da osigura sredstva i provede postupak za pravljenje većeg broja istih lađa koje će zajedno s opremom biti na raspolaganju upravo za ovu svrhu, unske lađare. Tako će i gosti iz drugih gradova Bosne i Hercegovine, ali i šire, biti u mogućnosti doći u Bosansku Krupu i uzeti učešće na ovoj jedinstvenoj manifestaciji, navodi se u saopćenju. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije