Borba za borbom: Život s mijelomom u vrijeme pandemije otežava liječenje

J. Ć.
Borba za borbom: Život s mijelomom u vrijeme pandemije otežava liječenje
Pixabay / Ilustracija

Dok se svijet bori s pandemijom koronavirusa, postoje oni koji se godinama bore s rijetkom bolešću – multiplim mijelomom, vrstom raka plazma stanica koje se nekontrolirano umnažaju u koštanoj srži.

Oboljeli od ove rijetke bolesti zbog narušenog imunološkog sistema jedna su od najrizičnijih grupa te moraju posebno paziti na samoizolaciju i svoje zdravlje.

Tim povodom razgovarali smo s Amirom Mrđanović, predsjednicom Udruženja "Mijalom BiH" koja na početku razgovora za naš portal ističe kako se u svijetu u liječenju multiplog mijeloma uveliko primjenjuju nove učinkovite terapije koje su na žalost za pacijente u Bosni i Hercegovini daleko od dostupnih.

"Naša zemlja još uvijek značajno zaostaje u liječenju multiplog mijeloma, prije svega zbog činjenice da nijedan lijek koji se preporučuje prema novim svjetskim i evropskim smjernicama ne može dobiti besplatno u našoj zemlji. Naši pacijenti su primorani kupovati apsolutno svaki lijek ako žele biti liječeni terapijom koja je najmanje već desetak godina dostupna u zemljama u regiji i Evropi", govori za Radiosarajevo.ba Mrđanović.

Ilustracija - undefinedCancer Center: Ilustracija

Kako ističe, godinama uspješno sarađuju s udruženjem iz Hrvatske "MijelomCRO". Međutim, trenutno stanje pandemije otežava im nabavku lijekova zbog zatvorenih granica.

"Zamislite sada jednog pacijenta koji se liječi i ima terapiju koju nabavlja iz Hrvatske, a sada ne može ni to. Stali su u pola liječenja. To je jedna velika frustracija kako za porodicu tako i za pacijenta", govori nam Mrđanović.

Kako saznajemo, mijelom nije izlječiv, ali se može uspješno liječiti. Stoga, apeliramo na nadležne institucije da obrate pažnju i na ovaj problem.

Savjeti oboljelima za ponašanje u vrijeme koronavirusa

S obzirom na to da su skloni čestim infekcijama zbog oslabljenog imunološkog sistema, oboljeli od multiplog mijeloma jedna su od najrizičnijih grupa u doba borbe protiv bolesti COVID-19. 

Prim. dr. Sandra Bašić Kinda, hematologinja KBC-a Zagreb, voditeljica Radne grupe za multipli mijelom KroHema i članica Hrvatskog hematološkog društva, tim je povodom savjetovala oboljele: 

Potrebno se strogo pridržavati svih mjera osobne zaštite – nošenje maski, boravak kod kuće ako izlaženje nije nužno, pranje ruku i nošenje rukavica, što su ujedno upute stožera civilne zaštite. Oni bolesnici koji su trenutačno u aktivnoj terapiji, dakle primaju imunokemoterapiju, dolazit će u naše hematološke dnevne bolnice ako njihovi liječnici procijene da je potrebno nastaviti s terapijom. Pacijenti koji su u praćenju bit će telefonski obaviješteni o odgodi pregleda ako se dobro osjećaju, a nalaze koji će biti dostavljeni e-poštom pregledat će liječnici koji ih i inače prate. Odgovor i termin novog pregleda pacijentima će biti dostavljeni e-porukom ili će ih medicinsko osoblje kontaktirati putem telefona. Svi bi bolesnici, ako je njihovo stanje stabilno i bolest u remisiji, trebali telefonski provjeriti prije nego što se odluče izložiti riziku infekcije“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije