Borba protiv raka grlića maternice: Tuzlaci ukazali na važnost redovnih pregleda

Anadolija
Borba protiv raka grlića maternice: Tuzlaci ukazali na važnost redovnih pregleda
Držeći balone zlatne i bijele boje u rukama, učesnici današnje aktivnosti formirali su oblik Bisera mudrosti, odnosno simbola kampanje za preveniranje ove opake bolesti.

Ljekari, medicinari i akušeri Klinike za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Tuzla zajedno sa studentima Medicinskog fakulteta danas su sa Trga slobode u Tuzli poslali poruku o važnosti preventivnih pregleda u borbi protiv raka grlića maternice.

˝Danas iz Tuzle šaljemo fotografije kojima poručujemo da je zdravstvena kultura veoma važna. Prevencija je važna, jer se u toj fazi bolest sto posto liječi. Proces liječenja je druga faza, a do nastanka bolesti, može se mnogo uraditi˝, izjavila je Dženita Ljuca, načelnica Klinike za ginekologiju i akušerstvo.

Sejfo Begić, predsjednik Udruženja studenata Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli ˝Medicus˝ poručio je pripadnicama ženske populacije koje su pogođene ovom bolešću, da se u borbi protiv raka grlića maternice ne trebaju osjećati usamljeno.

˝Ljekari, studenti medicine i ostali građani, pružimo podršku oboljelima i podstaknimo svoje majke, sestre i djevojke ili supruge da redovno obavljaju preglede. Bolest ne bira ni rasu, ni društveni status˝, naveo je Begić.

Inače, karcinom grlića maternice u našoj državi dijagnosticira se kod 27 od 100.000, što predstavlja visoku stopu pojavnosti, ako se uzme u obzir da se u zemljama okruženja od 100.000 žena bolest javlja kod njih sedam.

Prema podacima iz UKC-a Tuzla, broj oboljelih žena je smanjen u odnosu na protekle godine, dok je povećan broj otkrivenih slučajeva u ranoj fazi ove bolesti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije