Dođite i uživajte: Knjige o ljubavi, o "Smrtovoj djeci", o nama svima

H. A.
Dođite i uživajte: Knjige o ljubavi, o "Smrtovoj djeci", o nama svima

Ispred sarajevske knjižare Buybook u Radićevoj ulici danas je održana posljednja press konferencija pred sutrašnje svečano otvaranje drugog Internacionalnog festivala književnosti Bookstan.

Ovo je bio samo uvod za bogat sadržaj festivala Bookstan od 4. do 7. jula, a predstavljen je dio autorica i autora koji će promovirati svoja književna djela.

Adisa Bašić je danas tokom pres-konferencije dobila tek odštampanu prvu zbirku kratkih priča A ti zaključaj: priče o ljubavima i brakovima, te je kazala da se osjeća sjajno.

"Bilo mi je zanimljivo da istražim kako je to ljubav, kao nešto što slovi za uzvišenu stvar, kako izgleda kada se prizemni u stvarnost - kako da ostane veličanstvena, a opet stvarna i moguća. Onda sam tražila neke likove kroz čije sam priče mogla da to istražim", kazala je autorica čija će zbirka biti promovirana prvog dana festivala, sutra 4. jula u 12 sati u Buybooku.

Drugog dana festivala u 12 sati u Buybooku bit će zvanično promovirana knjiga Amera Tikveše Taxi priče.

O komentarima kritičara ali i građana nakon prvih čitanja, Tikveša kaže:

"Sve do sada je bilo pozitivno. Ta kritička recepcija nije izostala i to mi je drago jer nije akademska, pretežno su to čitaoci koji imaju blogove gdje pišu o književnosti. Imam u vidu na koji način knjiga putuje i kako živi, a pretežno je ta preporuka, s naglaskom da se ne treba zadržati na humoru, koji je površinski sloj."

Amila Kahrović-Posavljak bavila se odrastanjem djece u jednom sarajevskom naselju, u ratnom periodu, te to objedinila u svoju knjigu Smtrova djeca  koju promovira sutra u 12 sati u Buybooku, uz naglasak da to nije još jedna ratna knjiga.

"Sretna sam, ali kada bih uspjela raščlaniti u sebi šta osjećam, vjerovatno bih napisala još jednu knjigu. Osjećaji su pomiješani, jer su ta djeca o kojima sam pisala, zbilja postojala. Kada kažem postojala - već sam vam rekla svu težinu njihovih života, sudbina koje ne postoje u zvaničnim povijestima, niti u aktivističkim performansama", poručila je Kahrović-Posavljak.

Uz tek odštampanu prvu knjigu proze Tebi šega što se zovem Donald  govorio je i Ahmed Burić, te najavio promociju u četvrtak 6. jula u sarajevskoj Akademiji likovne umjetnosti u 17. 30 sati.

"Pokušao sam u ovome romanu okupiti sve priče ljudi iz Sarajeva koji su uspjeli preživjeti i znati ispričati. Zanimale su me priče, kao što su ratne komične, jer i ljude dijelim na dvije kategorije - oni koji imaju smisao za humor i oni koji nemaju. A posebno je bitno da se zna šaliti na svoj račun", poručio je Burić.

Bookstan_program.jpg - Dođite i uživajte: Knjige o ljubavi, o

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije