Eksperti iz Konga, Italije i BiH u "bolnici za knjige" oživljavaju historiju

Radiosarajevo.ba
Eksperti iz Konga, Italije i BiH u "bolnici za knjige" oživljavaju historiju
Gazi Husrev-begova biblioteka u Sarajevu već stotinama godina prava je riznica znanja, u kojoj se skupljaju brojni rukopisi, mape, novinski članci... Ipak najzanimljivija je sekcija za restauraciju, u kojoj novi sjaj dobijaju rijetki artefakti.

Sve ove stvari dobile su novu vrijednost, posebno nakon rata u Bosni i Hercegovini tokom kojeg je uništen ili ruiniran veliki dio kulturno-historijskog blaga naše države, kojem sada eksperti pokušavaju dati novi sjaj u sarajevskoj "bolnici za historiju", prenosi Daily Sabah.

Neki od ovih artefakata stari su gotovo hiljadu godina, a preživjeli su brojne prirodne katastrofe, požare i druge vrste razaranja prije nego su stigli u centar za restauraciju. A u samo Sarajevo stizali su najviše sa područja Balkana, zatim iz Mekke i Medine, Istanbula, Damaska i drugih gradova.

Jedan od najstarijih predmeta koji je na restauraciji jeste 900 godina stara kopija knjige Ihya-u Ulumi'd Din ili Oživljavanje vjerskih nauka, koju je napisao perzijski teolog Al-Ghazali. 

U ovoj "bolnici za historiju" pored eksperata iz BiH rade i specijalisti iz Konga i Italije, a cijeli proces se sastoji od identifikacije dokumenata, zatim čišćenja kroz hemijski proces, te konačne popravke, ukoliko je to moguće, cijelih oštećenih dijelova. Također, nakon popravke, većina predmeta dobija i svoju digitalnu kopiju.

"Tokom procesa restauracije mi ne razdvajamo predmete na nove i stare. Jednostavno, sve njih smatramo jednako vrijednim i svima im posvetimo posebnu pažnju. To je etičko pitanje našeg posla", kazao je Mevludin Kost, jedan od restauratora u ovoj biblioteci.

On je objasnio da je, uprkos svim nedaćama, većina historijske građe u biblioteci u dobrom stanju, te da je BiH svoje naslijeđe kroz godine očuvala sa velikim poštovanjem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije