Bolesni Belmin Kozić čeka pomoć

Radiosarajevo.ba
Bolesni Belmin Kozić čeka pomoć


Nevladina organizacija  Volonteri i prijatelji Konjica sinoć je organizirala sastanak predstavnika desetak  institucija koje mogu  pomoći da 15-godišnji Belmin Kozić, koji boluje od cerebralne paralize, dobije lift do stana, da bi invalidskim kolicima mogao lakše odlaziti u školu.

Samohrana majka sa Belminom stanuje na trećem spratu zgrade u kojoj dva od ukupno petnaest stanara nisu dali saglasnost za izgradnju lifta, a što je uslov za dobijanje odgovarajućih dozvola od nadležnog općinskog organa.

Općinska Služba za urbanizam, prostorno uređenje i građenje dva puta (4.2.2003. i 29.12.2009.) izdala je urbanističku saglasnost za ugradnju lifta, ali nadležna služba HNK-a poništila je ta rješenja.

Prva osnovna škola, koju Belmin pohađa, 2009. godine organizirala je humanitarni koncert na kojem su prikupljena sredstva za lift, ali zbog nedorečenih zakona, birokratskih procedura i nerazumnih sustanara, Belminova  majka svakodnevno mora nositi dječaka do ulice.

Preko dvije godine problem je stajao u mjestu, a njegovo rješavanje pokrenuli su i preuzeli članovi NVO Volonteri i prijatelji Konjica.

Belmin Kozić, koji je prisustvovao sastanku, kaže da za njegova prava, kao djeteta sa invaliditetom, do sada nije bilo sluha, ali vjeruje da će se naći rješenje. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije