Bojana traga za skijama pokojnog tate: Na Kopaoniku je 1990. odskijao posljednju vožnju

2
A. Sokolović
Bojana traga za skijama pokojnog tate: Na Kopaoniku je 1990. odskijao posljednju vožnju
Foto: Privatni album / Predrag i Vera Matić

Olimpijski duh u Sarajevu još živi. Sjećanje na 1984. svakog februara u godini zaživi među građanima  olimpijskog grada, Bosne i Hercegovine i regiona.

Obično priča krene od 8. februara. Obično sve krene kada na ulicama glavnog grada ugledamo Vučka u šetnji i brojne turiste koji se slikajući s njim evociraju uspomene. I tako 38 godina.

Jednu drugu uspomenu ima sada Beograđanka, a građanka Sarajeva Bojana Matić Ostojić, koja je na društvenim mrežama pokrenula neobičan i dirljiv apel - moli za pomoć u pronalaženju skija svog pokojnog tate Predraga, za koje je vezuje jedna od najljepših uspomena.

Emotivna priča: Djevojčica (7) prodajom limunade prikupila novac za nadgrobni spomenik svojoj majci

Emotivna priča: Djevojčica (7) prodajom limunade prikupila novac za nadgrobni spomenik svojoj majci

Potraga za crvenim Kneissl skijama

"Ovo je utopija, ali ipak da pokušam. Kako među mojim fejsbuk prijateljima ima onih koji su poznavali mog tatu, palo mi je na pamet da možda neko ima ideju gde su poslednji put viđene njegove Kneissl skije. Nekom ih je mnooogo davno pozajmio... Crvene, 220 cm dužine, proizvedene davnih ‘70-ih. Verovatno da su odavno završile na nekom otpadu, ali ko zna - šupe i tavani nekad svašta kriju.

Ko je znao Glumu zna da mu materijalne stvari nisu apsolutno ništa značile. Osim, naravno, Ford Taunusa i ovih skija. Puno bi nam značilo da ih vratimo u porodicu. Hvala i što ćete pročitati ovu objavu", napisala je Bojana na početku posta.

I tako je priča stigla do redakcije portala Radiosarajevo.ba. Mi smo uspjeli kontaktirati Bojanu u nadi da bi priča preko našeg portala mogla otići još dalje.

Predrag Matić na Kopaoniku - undefined

Foto: Privatni album: Predrag Matić na Kopaoniku

Bojana je u Sarajevo stigla davne 1996., kako kaže "Dok je u gradu još uvek bio policijski čas". Ideja je bila, kako kaže, da "ostane tri meseca, dok joj ne istekne ugovor u organizaciji u kojoj je tada radila".

Međutim, desilo se da se ostvarilo ono staro uvjerenje kako postoji "neka tajna veza" između Beograđanki i Sarajlija, koje je preusmjerilo njen život. 

"I ne osetivši sam postala sarajka, tu zasnovala porodicu i tu živim, okružena neraskidivim prijateljstvima i sjajnim poslovnim kolegama", dodaje Bojana.

"Puno bi nam značilo da ih vratimo u porodicu", priča nam Bojana.

S posebnim emocijama priča o uspomenama na oca Predraga kojeg mnogi znaju po nadimku Gluma, mamu Veru, koja je skijala do svoje 81. godine, te brojnu skijašku porodicu.

"Moja inicijalna potraga za tatinim Kneissl skijama krenula je prije 10 godina. Prvo sam se počela raspitivati kod prijatelja i po porodici, jer sam se nadala da je ih neko od nama najbližih slučajno ostavio na nekom tavanu ili u ostavi. Kada nisam uspela, tada sam objavila post na na svoj Facebook profilu. Stare skije čuvaju uspomenu o mom tati Predragu Matiću, koji je živeo da na njih stane i na njima je 1990. odskijao poslednju vožnju niz padine Kopaonika, planine koju je najviše volio", dodaje Bojana.

Za tatu kaže da je počeo ozbiljnije da se bavi skijanjem u prvoj polovini ‘50-ih godina, kao učenik srednje fiskulturne škole. 

"To je bilo vreme kada se na Kopaonik išlo pešice od Rudnice, a stvari su na sankama vukli konji. Skijanje nije bilo toliko popularan sport, iako su i u Beogradu postojale ski staze. Tata je odmah zavoleo skijanje i postao je odličan skijaš i takmičar, a Kopanik je najviše voleo", kaže Bojana, dodajući da je Predrag, poput mame Vere osvajao medalje na prvenstvima Srbije, a jedno vrijeme se bavio i skijaškim skokovima.

Tri generacije skijaša u porodici 

Cijela njena uža porodica je zaljubljenja u skijanje i zimske sportove.

"Moja porodica je cijela skijaška. Tata i njegov brat su bili takmičari. Mama Vera je u veteranskoj konkurenciji sve do pre tri godine osvajala medalje na Jahorini. Moji rođak i rodica, imaju uspešne karijere. Marija Matić i Milan Matić su poznata imena. Milan je trenutno na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu, kao trener skijaške reprezentacije Kipra. Marija ima svoj SKI klub, i sjajnu SKI školu koja radi odlično. Sestrična Marta Obućina, te bratanac Vukašin Matić isto su tu. Tri generacije skijaša nam je u porodici. Mi smo zaljubljenici u skijanje, entuzijasti", dodaje Bojana za portal Radiosarajevo.ba.

Vesna i Predrag Matić na Kopaoniku - undefined

Foto: Privatni album: Vera i Predrag Matić na Kopaoniku

Za kraj smo se ponovo vratili Kneissl skijama do kojih je tata Predrag došao negdje početkom ‘80-ih, za kojima Bojana sada traga.

"Ako skije još uvek postoje, celoj mojoj porodici značilo bi da nam ih neko, ako su pozajmljene vrati. Nadam se da one još postoje... To je jedna od rijetkih materijalnih stvari, uz njegov Ford Taunus. Ove skije su istovremeno i simbol identiteta naše porodice i podseća na najveću ljubav koju je tata imao - skijanje i planinu. Hvala svima koji imaju bilo kakvu informaciju i koji se uključe u potragu", kazala je Bojana Matić Ostojić za naš portal.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije