Bojan Bajić: "Borit ću se za Vodenog Ćiru do posljednjeg trenutka"

Radiosarajevo.ba
Bojan Bajić: "Borit ću se za Vodenog Ćiru do posljednjeg trenutka"

Foto: radiosarajevo.ba

U intervjuu sa Bojanom Bajićem, pokretačem akcije za spas projekta Vodeni Ćiro, razgovarali smo pred odlazak pred Protokol Evropske komisije sa potpisanom peticijom s ciljem oduzimanja broda od Općine Rudo.

Radio Sarajevo: Kakva je trenutna situacija sa Vodenim Ćirom?

Bojan Bajić: Vodeni Ćiro, nakon havarije koja je bila 7. novembra, umalo nije potonuo. Nakon toga sam pokrenuo javnu kampanju i peticiju za spas. Ćiro je trenutno izmješten na ribnjak jednog od povratnika, Ahmeda. Općinske vlasti su ga tamo privezale, što je i dalje čin neodgovornosti, jer u ovom trenutku Ćiro ugrožava i ribnjak. 29. novembra, usljed jakog vjetra, umalo nisu upropašteni i brod i ribnjak. Brod je i dalje u opasnosti, a općinske vlasti, i pored ove kampanje, i dalje ništa ne preduzimaju. Kako mi je Ahmed rekao, u tom predjelu se, u decembru i januaru, stvara led debljine jednog metra – što znači da za Ćiru dolaze nove opasnosti sa predstojećim mrazevima i stvaranjem leda. Općinske vlasti nemaju nikakvog obzira prema svemu tome i ako Evropska komisija nešto ne učini i ne presiječe, mislim da će sve propasti.

RSA: Kako stoje stvari sa Evropskom komisijom?


Bajić: Potpisivana je peticija i skupljeno je 896 potpisa. Danas u 13:00h se nalazimo na platou Skenderija, a u 14:00h odlazimo pred Protokol Evropske komisije sa potpisanim pismom da zahtijevamo od Evropske komisije da oduzme od Općine Rudo pravo da gazduje brodom, jer će u tom slučaju brod propasti.

RSA: Šta je potrebno da bi Ćiro opet profunkcionisao?


Bajić: Kao prvo, potrebno je da se podhitno odstrani Općina Rudo, jer će u potpunosti upropastiti brod. Kao drugo, potrebno je da Evropska komisija nađe drugog partnera kome će dodijeliti brod, a koji će znati da to iskoristi za turizam i napravi sve kao što je bilo i ranije.

RSA: Koji je najgori mogući scenarij, šta će biti sa Ćirom ako ga niko ne podrži?


Bajić:
Najgori mogući scenarij je da, prilikom sljedeće nezgode, on ne bude imao sreće koliko je do sada imao i dođe do potonuća.

RSA: Da li vam je, nakon svega, imalo opao entuzijazam oko Ćire?


Bajić: Nije mi opao entuzijazam, ali mi se javila velika žal da se jedan takav genijalni projekat kao što je Ćiro, koji je privukao i pažnju evropskih medija, koji je bio jedan postratni biser BiH, tako brutalno uništava. Entuzijazam mi nije opao, ja ću se boriti do zadnjeg trenutka, ali nisam svemoguć. Nemam formalno-pravnu nadležnost da donosim odluke. Zato sada molim Evropsku komisiju da donese odluku da Ćiru oduzme od onih koji ga žele upropastiti, a Evropska komisija ima tu mogućnost.


ado, radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije