Bogić Bogičević (ipak) u utrci za gradonačelnika?

Radiosarajevo.ba
Bogić Bogičević (ipak) u utrci za gradonačelnika?

U priču o izboru sarajevskog gradonačelnika (opet) se uključio, navodno, i Bogić Bogičević, kao kandidat Socijaldemokratske partije (SDP) i Saveza za bolju budućnost (SBB) Bosne i Hercegovine.
Uz Bogičevića, za poziciju su kandidovani Stjepan Kljuić, kojeg je predložio SDU, a podržala SDA, te Jakob Finci, kao nestranački kandidat Naše stranke

Mediji su spekulirali još u novembru da bi Bogičević mogao biti kandidat ispred SDP-a, no on je tada to demantirao. Ipak, Press služba SDP-a danas za portal Radiosarajevo.ba nije htjela potvrditi, ali ni demantirati ovu informaciju. Iz Saveza za bolju budućnost su nam rekli javiti odgovor, dok Bogičević nije odgovarao na naše pozive.


Tatjana Ljujić-Mijatović

Bogičević je rođen 1953. u Ugljeviku

Podsjećanja radi, Bogičević je, zajedno sa Tatjanom Ljujić-Mijatović, bio prvi na internoj anketi SDP-a, pred izbore 2008. o tome koja bi osoba bila najbolja za sarajevskog gradonačelnika. Inače, Bogičević se posljednjih godina povukao iz politike: prije osam godina osnovao je kompaniju za istraživanje tržišta te je potpuno u tom tom biznisu.

Na pitanje zašto se povukao iz politike, ranije je odgovorio: “Ja nisam napustio politiku, prije bi se moglo reći da je ona napustila mene. No, od borbe za BiH nikada nisam odustao.”

Bogičević je cijenjeno ime među Sarajlijama i Sarajkama – stariji ga se sjećaju na mjestu člana Predsjedništva bivše Jugoslavije (1989.-1992.); na ovu je poziciju stigao, pobijedivši na izborima Dragana Kalinića, nekadašnjeg čelnika SDS-a. Kao član Predsjedništva SFRJ, 12. marta 1991. digao je glas protiv vojne intervencije JNA – naum Slobodana Miloševića bio je da sruši vlast u BiH i Makedoniji, a u Hrvatskoj i Sloveniji uvede vojnu upravu. Odbio je podržati ovaj Miloševićev plan, riječima: „Ja jesam Srbin, ali ne po profesiji...

U septembru te godine vratio se iz Beograda u Sarajevo, zaboravljen, bez posla, na ivici siromaštva. Preživio je Bogičević taj period zahvaljujući prijateljima. Rat je proveo u glavnom gradu BiH, Sarajevu, a bio je i delegat u parlamentu, jedno vrijeme i potpredsjednik SDP-a, te prvi čovjek Olimpijskog odbora BiH. Nosilac je više lokalnih i internacionalnih odlikovanja: npr, Hrvatska ga je odlikovala ordenom za doprinos neovisnosti i cjelovitosti Hrvatske.


Gradsko vijeće Sarajeva, Foto: Arhiv, Radiosarajevo.ba

Potpuno je nejasno kada bi Sarajevo moglo dobiti novog gradonačelnika i ko bi to mogao biti – sigurne su samo dvije stvari: to neće biti Bošnjak i to neće biti žena, a ko će biti izabran ovisit će o 'manjim' političkim strujama u Gradskom vijeću Sarajeva.

Naime, dvije najjače političke grupe koje će dobiti mjesta u Gradskom vijeću jesu SDA i SDP-SBB. No, niti SDA, niti potonja koalicija neće imati dovoljno podrške da izabere gradonačelnika bez glasova ili Naše stranke ili drugih, „manjih“ stranaka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije