Blogerka iz Kalifornije zaljubljena u BiH: Rakija na Sutjeski, kafa u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Blogerka iz Kalifornije zaljubljena u BiH: Rakija na Sutjeski, kafa u Sarajevu

Bosna i Hercegovina privlačna je mnogim turistima, što zbog prirodnih ljepota koje je krase, tako i zbog historije naše zemlje.

Larissa, blogerka iz Kalifornije, više puta je posjetila Balkan, a u Bosnu i Hercegovinu se, kako kaže, zaljubila.

Ona na svom blogu piše o putovanjima i zemljama koje je posjetila, a veliki dio toga čine priče iz BiH. Za Sarajevo Larissa kaže da je to za nju bila ljubav na prvi pogled, te napominje da se neke znamenitosti poput Baščaršije, Tunela spasa, posjete okolnim planinama i ćevapa ne smiju propustiti prilikom posjete glavnom gradu naše zemlje. 

Za ovu godinu, Larissa je na spisak uvrstila i obilježavanje 100. godišnjice od ubistva Franza Ferdinanda, ispijanje kafe na bosanski način i posjetu memorijalnoj galeriji Srebrenica 11/07/95.

Međutim, Larissa se prilikom posjete našoj zemlji nije zaustavila samo u glavnom gradu. Ona je posjetila i Nacionalni park "Sutjeska", na svom putu ka vrhu planine Maglić. Na ovom pohodu Larissu su oduševili domaća rakija i prirodna prašuma Perućica.

"Rakija, koja je u osnovi balkansko piće koje se proizvodi fermentacijom različitih vrsta voća, je ozbiljna tradicija na ovim prostorima. Nešto na šta sam se nakon skoro dvije sedmice Via Dinarica puta, više nego navikla, čak i u ranim jutarnjim satima. Nije baš da me nekad trebaš tjerati da ti se pridružim na piću...

Kao čaj u Turskoj, ali opijajuće, rijetko se negdje na Balkanu, posebno u planinskim i šumskim predjelima, desi da ne budeš ponuđen ovim regionalnim duhom, koji u 99.9 odsto  slučajeva proizvodi domaćin, neko u porodici ili komšija. To je najtoplija dobrodošlica, prilično književna, i u isto vrijeme, nikako pozivnica „da se uroljate“. Barem ne ako to ne želite.", piše Larissa na svom blogu, te dodaje: "Pokazala se kao dobar prijatelj kada smo došli do podnožja Maglića gdje je bilo hladno i snijeg je počeo da pada prilično mnogo."

Obilazak parka "Sutjeska" i planine Maglić Larissa je ostavila za svoj posljednji dan prilikom ove posjete našoj zemlji. 

Na kraju, ona dodaje: "Čak iako ne planirate da imate vanjske aktivnosti dok ste u Bosni, definitivno vrijedi voziti se sat i po od Sarajeva da vidite spomenik (op.a na Tjentištu) i sav nevjerovatni pejzaž tokom puta. Vanvremenske tradicije, svjež snijeg i odlično društvo u najljepšem okruženju – bio je istinski savršen način da provedem posljednji dan u jednoj od meni omiljenih zemalja. Živjeli za mnoge druge, koje su samo par mjeseci daleko."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije