Bivši pripadnici holandskog bataljona UN-a uručili kameru Muzeju genocida

Anadolija
Bivši pripadnici holandskog bataljona UN-a uručili kameru Muzeju genocida
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Bivši pripadnik holandskog bataljona donirao kameru korištenu u Srebrenici

Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida u Sarajevu posjetila je danas grupa pripadnika holandskog bataljona UN-a i ratnih veterana i tom prilikom uručili su videokameru koju su koristili 1994. godine u Srebrenici.

Kamerom su, kako su kazali, snimali ljude i događaje u Srebrenici 1994. godine, ali i sebe kako bi snimke slali porodicama od kojih su u to vrijeme bili razdvojeni zbog misije koju su obavljali.

Kameru je uručio jedan od članova grupe, Serge Janssen, koji je i sačuvao videokameru. On svake godine posjećuje Muzej sa svojom porodicom i prijateljima, a već je donirao i vrijedne eksponate, poput vojne uniforme i čizama u kojima je u prvoj polovini 1994. prvi put došao u Srebrenicu, fotografija, dokumenata...

Bivši pripadnik holandskog bataljona donirao kameru korištenu u Srebrenici - undefinedFoto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba: Bivši pripadnik holandskog bataljona donirao kameru korištenu u Srebrenici

"Kameru koju sam sačuvao smatram dijelom historije i da je možda najbolje da je donesem u Muzej, jer će ovdje imati svoju svrhu. Kamerom sam pravio videosnimke 1994. godine. Kameru smo koristili svakodnevno i snimali smo ljudsku svakodnevnicu u Srebrenici. Nekada smo je koristili i da snimamo sami sebe i da snimke šaljemo našim porodicama ,ali najviše pamtim razgovore koje sam snimio sa djecom", ispričao je Janssen.

Direktorica Muzeja Suada Nožić izjavila je da je Janssen prvi pripadnik holandskog bataljona koji je Muzeju donirao lične stvari.

"U uniformi, koju je ranije donirao, prvi put je ušao u BiH i Srebrenicu. Sergea smo upoznali preko našeg prijatelja Osmana Avdića, koji je kao dječak preživio genocid u Srebrenici", pojasnila je Nožić.

Bivši pripadnik holandskog bataljona donirao kameru korištenu u Srebrenici - undefinedFoto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba

Sa bivšim pripadnicima holandskog bataljona bio je i Osman Avdić.

"Upoznali smo se 1994. godine. Nekako smo komunicirali na engleskom jeziku, kojeg nisam ni znao. U novi kontakt smo stupili nakon 17-18 godina. Počeo je dolaziti u BiH. I tada smo došli na ideju da poklonimo neke stvari Muzeju. I ja sam donirao orginalnu fotografiju iz Srebrenice, par videokaseta...", pojasnio je Avdić.

O važnosti doniranih stvari govorio je i Jasmin Mešković, jedan od osnivača Muzeja.

"Dobro je da pripadnici mirovnih snaga koji su bili u BiH, dolaze u ovu zemlju i pričaju o tome šta se desilo u BiH u periodu 1992-1995. godina. Danas se radi o predaji kamere koju su holandske snage koristile u Srebrenici 1994. Radi se o kameri kojom su snimali život u Srebrenici i slali su to svojoj državnoj televiziji. Ovo nije prvi poklon, predmet kojeg je Serge donirao Muzeju", poručio je Mešković.

Ukazao je i na važnost Muzeja, navodeći neke od problema sa kojima se susreću.

"Da imamo još dva ovakva muzeja, mi bismo imali predmeta za izložiti. Ovo što vidite je samo jedan dio. U depou imamo puno više predmeta, ali nikada priča o zločinu protiv čovječnosti, genocidu, o ratu u BiH neće biti ispričana u pravom smislu", pojasnio je Mešković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije