Arhitektura / Bivak na Visočici među 10 najljepših malih udaljenih objekata na svijetu

24. 12. 2020. u 08:55:00 V.A.Z.

Shares: 0

Dobre vijesti za bh. arhitekturu! 

Bivak "Zoran Šimić, koji je 2019. izgrađen na planini Visočici, uvršten je u prestižnu listu najljepših arhitektonskih ostvarenja na svijetu u kategoriji malih udaljenih objekata za izolaciju. 

Riječ je o izboru koji je sačinio arhitektonski časopis DesignBoom. 

Ovo je veliko priznanje za atelje Filter Arhitektura koji potpisuje projekt bivaka. 

"Smješten na zabačenoj planini Visočica, ova mala građevina služi kao sklonište za planinare i omogućava impresivan pogled na krajolik. To je prvi objekt ovog tipa na planini koja je odnedavno postala pristupačnija i zbog razvoja putne infrastrukture.

Bivak Zoran Šilić, koji potpisuje Filter arhitektura, smješten je na rubu kanjona Rakitnice koji se proteže Visočice i Bjelašnice. Ovo je jedna od rijetkih lokacija na kojima planinarska staza siječe kanjon, povezujući obje planine i otvarajući pogled nad prostranim krajolikom koji oduzima dah. Projekt je zamišljen kako bi posjetiteljima omogućio taj pogled i naglasio iskustvo boravka na tom mjestu", stoji u obrazloženju na stranici  DesignBoom

 Bivak na Visočici - undefined

Foto: Zlatan Kurto:  Bivak na Visočici

Bivak odražava duh epohe

"Sretna okolnost je da je ovaj projekat izgrađen u trenutku kada je ova tipologija objekata postala duh epohe", ističe Kenan Vatrenjak  jedan od parntera u Filter Arhitekturi i glavni projektant bivaka, u razgovoru za Radiosarajevo.ba. 

Pojašnjava kako je trend rasta outdoor turizma i sporta počeo i prije pandemije, no da je s pandemijom potreba za ovakvim projektima je dobila urgentni smisao.

"Dešava se eksplozija interesa za boravak u prirodi, za izolaciju, za sve mogućnosti koje možemo pronaći u loalnom kontekstu, bez potrebe za velika međunarodna putovanja. Ovaj trend je očit u cijelom svijetu, koji se našao u vrlo sličnoj situaciji, a tome možete svjedočiti i kod nas: planine oko Sarajeva su pune izletnika. Tamo gdje su se nekad rijetko sretale različite grupe izletnika, u udaljenim planinskim područijima, danas je gotovo gužva. I to ne samo vikendom.

U tom kontekstu je značaj projekata bivka Zoran Šimić, jer u velikom bespuću Visočice stvara jednu tačku privlačenja, na povovljnom mjestu, gdje ima izvor vode. Bivak je, možemo tako reći uvijek pun izletnika, privlačnost bivka, zasigurno je uslovljena i njegovim dizajnerskim konceptom, koji odgovara na senzibilitet našeg vremena i pogotovo mlađih generacija, a što se potvrđuje i izborom u ovako ozbiljnoj selekciji portala Designboom.

Lijepo je vidjeti projekat koji promovira BiH pored projekta glasovitog japanskog umjetnika i arhitekte, Terunobu Fujimorija ili poznatog norveškog arhitektonskog dvojca Helen and Hard" kaže glavni projektant bivaka.

 Bivak na Visočici - undefined

Foto: Jadran Čilić:  Bivak na Visočici

Kolektivna zasluga

Važno je naglasiti da je projekt izgradnje jednog ovakvog objekta prije svega, kolektivna zasluga Planinarskog društva Željezničar, čiji su članovi učestvovali u prebacivanju materijala i gradnji objekta na ovoj teže pristupačnoj lokaciji. 

"Za nas, ovaj projekat je značajna pouka koliko se može napraviti udruživanjem, saradnjom i povezivanjem u našem društvu. Ovdje mislim na Planinarsko društvo Željezničar, kao nosioca projekta, arhitektonskog studija FILTER Arhitektura kao projektantskog studija i ne zaboravimo, Planinarskog saveza FiBiH koji je osmislio i sproveo projekat BiH bivak finansiran od strane Federalnog Ministarstva Okoliša i Turizma. Vidite koliko je to aktera u jednom zapravo vrlo malom projektu u smislu finansija, a koji ipak proizvodi mnogo značenja. A iza svega stoji i nevidljiva armija volontera iz PD Željezničar ali i cijele planinarske zajednice u BiH koja je nesebično pomagala da se ovaj projekat izvede u surovim visokogorskim uslovima", ističe Vatrenjak.

Da li će planinsko bogatstvo naše zemlje biti uvećano za još neke objekt ovakvog tipa, pitali smo našeg sugovornika: 

"Plan je nastaviti. U međuvremenu smo razvili nekoliko projekata planinskih skloništa, planinarano je nekoliko lokacija na različitim BiH planinama, ali trenutno tražimo načine finansiranja", zaključuje Kenan Vatrenjak u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba. 

 Bivak na Visočici - undefined

Foto: Zlatan Kurto:  Bivak na Visočici


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (2)