Bitka na Neretvi - najhumanija bitka u povijesti

Radiosarajevo.ba
Bitka na Neretvi - najhumanija bitka u povijesti
/ Jedan od plakata za film

Jablanica će danas biti stjecište desetak hiljada antifašista koji će svojim dolaskom obilježiti 70 godina najhumanije bitke 2. Svj. rata - Bitke na Neretvi.  

Bitka na Neretvi, također je poznata kao Bitka za ranjenike, a Nijemci su joj dali kodno ime Fall Weiss (njemački za "Bijeli slučaj"). U Jugoslaviji je nazivana i Četvrtom neprijateljskom ofanzivom. Riječ je o njemačkom strateškom planu o zajedničkom napadu Sila osovine koji je započet početkom 1943. protiv partizana u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, danas Bosni i Hercegovini. Ofanziva je trajala od januara do aprila 1943. godine.

Svoj dolazak u Jablanicu najavilo je preko 10.000 ljudi, i delegacije antifašista iz cijelog regiona, a na licu mjesta dešavat će se bogat umjetničko-muzički program učesnika i učesnica iz cijele Bosne i Hercegovine, koji režira istaknuti bh. reditelj Dino Mustafić, dok će i BHT1 večeras prikazati dio atmosfere u Jablanici. 

Slušat ćemo bendove Zoster (Mostar), Grof Đuraz(Banja Luka), nastupit će Frenkie (Tuzla), ansambl Bel Canto (Zenica), horovi AKCUS Seljo i Corona (Sarajevo), te bend Anchy and The Moon Dogsuz dirigentsku palicu Tijane Vignjević, koji će partizanske pjesme predstaviti u jazz i rock izdanju. I konceptualni umjetnik Jusuf Hadžifejzović, koji potpisuje scenografiju imat će svoj performans. 

Kako je ranije spomenuo Nijaz Skenderagić, predsjednik odbora za obilježavanje 70 godina Bitke na Neretvi - ova operacija spada u red jedne od najhumanijih oružanih borbi za čovjeka, te se spominje u svim udžebnicima kao primjer krajnje ljudskosti i etičnosti prema ranjenim saborcima. 

"Ja sam bio borac Prve proleterske brigade, u sastavu Prve proleterske divizije na čelu sa čuvenim Kočom Mihajlovićem na čelu. Ona je imala delikatnu ulogu tokom operacije. Imala je zadatak da spriječi prodor Nijemaca prema Konjicu, jer je Treća divizija trebala da napravi prolaz prema Boračkom jezeru i Glavatičevu. Prva proleterska je učestvovala u čuvenom protuudaru devet naših brigada, kad su njemačke jedinice 718 divizije prodirale od Vakufa prema ranjenicima s ciljem da zarobe bolnicu, pobiju bolesnike i slome otpor. U jurišu 'prsa u prsa' brigade su uspjele da odbace neprijatelje i spase ranjenike. Na neretvu je došlo 20 000 četnika Draže Mihajlovića koji su pokušali da nas upravo na Neretvi unište i tako unište cijeli Partizanski pokret," prisjeća se general Ekrem Durić.

Plakate za današnje obilježavanje 70 godina Botke na neretvi uradio je profesor Mehmed Akšamija: 

"Imamo tri vrste plakata. Posvećene su onima koji su ratovali i preživjeli, onima koji se sjećaju i mladim generacijama koji imaju ili nemaju dovoljno informacija. Želja nam je bila da što veći broj konzumenata obvijestimo o toj događajnosti. 

Ponovo nakon dvadeset godina, u Jablanici će se moći pogledati stalna postavka izložbe Bitke na Neretvi, koja je obnovljena nakon skoro 20 godina, a otvorit će je Raif Dizdarević

O ovom historijskom događaju u bivšoj Jugoslaviji snimljen je film Bitka na Neretvi, u režiji Veljka Bulajića, koji je bio Jugoslovenski kandidat za Oskara. U našoj fotogaleirji pogledajte neke scene iz filma, a u videu pogledajte jednu od najpoznatijih: 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije