Bistro: Zahtjev za zaštitu autohtonih i endemskih riba u BiH

Radiosarajevo.ba
Bistro: Zahtjev za zaštitu autohtonih i endemskih riba u BiH

Udruženje građana “Bistro” uputilo je pismo Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, te Federalnom ministarstvu turizma i okoliša u kojem traže partnera za realizaciji projekta “Zaštita autohtonih i endemskih vrsta riba te kapitalnih primjeraka u BiH”.

Po njihovom mišljenju, najbolji način zaštite autohtonih vrsta riba i kapitalnih primjeraka bilo bi donošenje posebnog pravilnika, kao podzakonskog akta Zakona o slatkovodnom ribarstvu, koji bi definirao pitanja iz ove oblasti, izmjene Zakona o slatkovodnom ribarstvu, s posebnim osvrtom na pooštravanje kaznenih odredbi.

U pismu je detaljnije obrazloženo trenutno stanje na vodama širom BiH, te predložene konkretne mjere na poboljšanju stanja iz oblasti zaštite ribljeg fonda uopće, s posebnim osvrtom na autohtone i endemske vrste riba po kojima bi BiH trebala biti nadaleko poznata.

"Čiste rijeke i bogate ribom trebaju biti prepoznatljiv brend BiH koji će, po ugledu na mnoge zemlje širom svijeta, donijeti veliki profit i nova radna mjesta zahvaljujući razvoju ribolovnog turizma", navodi Udruženje građana "Bistro" u saopćenju za javnost.

Iz tog udruženja upozoravaju da su u BiH pred uništenjem glavatica (Salmo marmoratus Cuvier), neretvanske mekousne pastrmke (Salmothymus obtusirostris oxyrhyncus) i mladica (Hucho hucho),  a upravo ove tri ljepotice su prirodno blago BiH i  treba ih zaštititi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije