Biser ovog dijela Europe: Nacionalni park Una na putu ka održivom turizmu

Radiosarajevo.ba
Biser ovog dijela Europe: Nacionalni park Una na putu ka održivom turizmu

Nacionalni park Una prvi je park u Bosni i Hercegovini koji je predao nominaciju za Europski certifikat za održivi turizam. Tokom ove godine, Europark Federacija poslat će revizore koji će provjeriti nominaciju i stanje na terenu, te u skladu s time NP Una dodijeliti u svijetu vrlo značajni turistički certifikat. 

Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF je unutar projekta ''Parkovi Dinarskog luka'' 16 parkova u regiji učlanila u Europark Federaciju, te time potaknula parkove da se nominiraju za certifikat za održivi turizam. Proces nominacije izuzetno je složen i zahtijevao je velik angažman uprave parka. 

''Jedan od najznačajnijih koraka kod nominiranja parka za certifikat održivog turizma je osnivanje foruma koji uključuje sve dionike'', ističe Andrea Štefan iz WWF-a. 

''Izrađena je zajednička strategija održivog turizma koja je prilagođena ciljevima zaštite prirode unutar parka, definirani su akcijski planovi vezano uz kvalitetu i ponudu unutar parka, a naročito je zahtjevno bilo popunjavanje same aplikacije. Ova nominacija potvrda je kvalitete parkova u BiH i nadamo se da će se NP Una pridružiti i drugi parkovi'', istaknula je Andrea Štefan.

Nacionalni park Una jedan je od bisera ovog dijela Europe. Uz smaragdnozelenu rijeku ima i entuzijastičan tim ljudi koji njeguje suradnju s lokalnim stanovništvom, što je izuzetno dostignuće za tako mladi park. 

''Dobijanje certifikata prije svega velika je potvrda dobrog rada u nepune tri godine. Dosegli smo stupanj da uopšte možemo pristupiti kandidaturi, što su prepoznali WWF i Europark'', kaže direktor NP Una Amarildo Mulić.

''Certifikat će nam donijeti brendiranje parka u regionu – naći ćemo se na bitnim kartama i promotivnim materijalima. K tome, kroz certificiraje dajemo i podršku našim dionicima i lokalnom stanovništvu s kojim ćemo kroz projekte zajedno raditi na poboljšanju i uvjeta i njihove usluge ali i generalne promocije'', dodaje on.

Uz Nacionalni park Una, nominaciju za Europski certifikat za održivi turizam predali su i Specijalni rezervat Gornje Podunavlje i Nacionalni park Fruška gora iz Srbije, te parkovi prirode Medvednica i Lonjsko polje iz Hrvatske.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije