Bili smo u najpoznatijoj sarajevskoj pekari uoči iftara: Ovako nastaje najbolji somun na svijetu
Topli, okrugli i mekani hljeb posut sjemenkama ćurekota, neizostavan je dio svake iftarske sofre. A i ramazana, jer će svako reći da somun nije isti ostalih mjeseci u godinu kao u svetom mjesecu ramazanu.
Piše: Sanja Šabanadžović, Radiosarajevo.ba
Gužve pred pekarama u srcu Sarajeva: Nema iftara bez somuna (VIDEO)
Somun je vrsta malog hljeba, koji prema bosanskoj tradiciji zauzima važno mjesto na ramazanskom meniju. Mada se uvijek mogu kupiti u pekarama, somuni najljepše mirišu za vrijeme ramazana. Zato se kaže da je miris somuna – miris ramazana.
Uoči iftara, posjetili smo jednu od najpoznatijih sarajevskih pekara.
Kako nastaje najbolji somun u pekari Poričanin, koja tradiciju njeguje duže od 90 godina?
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.