Bili smo u Efesu: Grad Amazonki, svjetsko čudo... (FOTO)

Radiosarajevo.ba
Bili smo u Efesu: Grad Amazonki, svjetsko čudo... (FOTO)
/ FOTO: Radiosarajevo.ba

Efes je jedan od turističkih bisera Turske. Zemlja koja posljednjih godina bilježi snažan ekonomski uspon, dobar dio svoje ekonomije utemeljila je na razvoju turizma. Prekrasne plaže, bajkovita ljetovališta, golemi gradovi. Ali, nije samo more i plaža ono što u Turskoj vrijedi vidjeti. Štaviše, za sve one koji su barem jednom u životu prelistali bilo koju knjigu historije, materijala za razgledanje ima na pretek.

Izmir: Miris halve i vic na bosanskom

Kako, recimo, posjetiti ovu prekrasnu zemlju, a ne obići antički grad Efes, jedno od ''onih'' mjesta koje bi svako trebao vidjeti. Tamo nekad bješe jedno od sedam svjetskih čuda – Artemidin hram, a i danas su tamo zidine koje podsjećaju na svu raskoš ovog prekrasnoga grada – nekoć jednog od najljepših na svijetu.

Hiljade turista u svako doba godine na ovo mjesto stiže iz obližnjeg Izmira, jednog od najvećih turskih gradova, regionalnog centra i grada koji posljednjih godina odlučno izlazi iz sjene neprikosnovenog Istanbula.

Legenda kaže da su Efes osnovale žene ratnice – Amazonke. Naseljen je još od bronzanog doba. Kroz svoju burnu povijest, više puta je uništavan, a ponovo se rađao ljepši i moćniji. Pod perzijskom vladavinom ostao je do dolaska Aleksandra Velikog. Razvio se u jednu od važnijih mediteranskih luka onog vremena. Danas ga svakodnevno pohode hiljade turista. Prekrasan je i veličanstven.

Pogledajte fotogaleriju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije