Bilbordi po svaku cijenu!

Radiosarajevo.ba
Bilbordi po svaku cijenu!

Iako se digla velika prašina oko postavljenih reklamnih džambo-panoa u obalnom pojasu Miljacke od Skenderije do Vijećnice, koji zaklanjaju vrijedna kulturno-historijska blaga, iz Gradske uprave Sarajeva stiže odgovor da nemaju namjeru da ih uklone, piše Oslobođenje.

Bez ultimatuma!

Hamdo Karić, pomoćnik gradonačelnika za komunalne poslove, za Oslobođenje kategorički tvrdi da Gradska uprava i gradonačelnik ni u kom slučaju neće podleći pritiscima institucija i pojedinaca koji traže uklanjanje bilborda, te da oni ostaju po svaku cijenu.

Karić ističe da je pravni osnov za ovo što je Gradska uprava uradila, po pitanju odobravanja postavljanja reklamnih panoa, sadržan u odluci o korištenju, održavanju i uređenju korita i obala vodotoka na području grada Sarajeva, po kojoj Grad ima direktnu nadležnost i vlasnišvo nad obalama i vodnom pojasu.

 ''Mi se samo ponašamo u skladu sa ovim propisom, odnosno koristimo prava koja su nam dana iz ove odluke. Ovom odlukom nismo obavezni da pribavljamo mišljenje drugih institucija, pogotovo ne pojedinaca o ovom pitanju, a što se tiče kritika i prozivanja, Grad Sarajevo i gradonačelnik ne prihvataju ultimativna prozivanja i odbacuje sve pritiske takve vrste, pogotovo od onih koji nisu ovlašteni'', kazao je Karić.

Karić navodi da je Grad dao odobrenja za postavljanje bilborda duž šetnice na Obali Maka Dizdara firmama Metromedia, Plakat i Euro plakat. Rješenja su izdata na 12 mjeseci, a mjesečna naknada za korištenje iznosi 15 KM po kvadratu. Radi se o direktnim prihodima Grada za vodotoke i ta sredstva se usmjeravaju za čišćenje, uređivanje i održavanje obala korita i vodotoka, kazao je Karić.

Na pitanje zbog čega je odobreno postavljanje bilborda baš kod kulturno-historijskih spomenika, Karić je prokomentarisao da je čitav pojas od Skenderije do Vijećnice pod nekom vrstom zaštite, te da gdje god se postavi pano, neki od spomenika zavisno iz kojeg se ugla gleda će biti zaklonjen.

Možemo ih eventualno malo pomjeriti...

''Sami određujemo gdje će se postaviti reklamni panoi, ali tu nema nekog određenog pravila gdje moraju stajati, to se na terenu ocijeni od lokacije do lokacije. Prihvatam da je na određenim lokacijama bilo grešaka koje bi se mogle nekako popraviti. U narednom periodu vidjet ćemo sa kantonalnim Zavodom za zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa i svim ostalim koji se bave zaštitom spomenika da se, možda, neki reklamni panoi samo malo pomjere, ali ponavljam, to ćemo moći uraditi samo uz partnerski odnos i dijalog, nikako ultimativno ili pod moranjem. Njihovo uklanjanje ne dolazi u obzir'', ističe Karić.

Vezano:

Naša stranka protiv postavljanja bilborda

Bilbordi ispred Katedrale i ispred svih mostova

Vizuelno zagađanje Sarajeva - potpuno legalno!

Bilbordi važniji od Vijećnice i Inat kuće
Srđa Hrisafović: Pismo gradonačelniku Sarajeva

 

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije