Sarajevo: Bijelu tabiju možete posjetiti samo ako kupite ulaznicu

E. Halimić
Sarajevo: Bijelu tabiju možete posjetiti samo ako kupite ulaznicu
Foto: YouTube / Bijela Tabija

Ukoliko ste turistički u Sarajevu i želite podsjetiti Bijelu tabiju ili jednostavno davno niste bili na ovom nacionalnom spomeniku, od 21. juna 2019. godine to možete uraditi isključivo u terminu od 10 do 19 sati i to uz plaćanje ulaznice po jedinstvenoj cijeni od 5 KM.

Ovo su potvrdili za portal Radiosarajevo.ba iz Javnog preduzeća Sarajevo.

„Javno preduzeće Sarajevo d.o.o. je dobilo na čuvanje i upravljanje kompleks Bijele tabije. Kao što je poznato, radi se o nacionalnom spomeniku i prostoru od posebnog značaja, koji je godinama bio zapušten, koji je u veoma lošem stanju i koji je zahtijevao hitnu sanaciju s ciljem zaštite od daljeg propadanja, ali i njegove revitalizacije, kao i kozervacije dijelova zidova.

Proteklih godina je Grad Sarajevo uložio značajna sredstva u čišćenje i sanaciju cijelog kompleksa, a radovi su još uvijek u toku (uklanjanje grafita, video-nadzor, iluminacija, fizička zaštita, itd,)“, pojasnili su.

Dodali su da je na 24. sjednici JP Sarajevo održanoj 21. juna 2019. godine, Nadzorni odbor preduzeća donio odluku o cijenama ulaznica za ovu lokaciju u iznosu od 5 KM.

„Preduzeće je također donijelo odluku o radnom vremenu i uvjetima posjete ovoj lokaciji. Uvjeti turističkih posjeta prilagođeni su trenutnim kapacitetima i nivou zaštite ovog nacionalnog spomenika“, istakli su.

Prema njihovim riječima, odluka o naplati ulaza u kompleks je dio šireg projekta zaštite i oživljavanja ovog vrlog važnog lokaliteta i turističke atrakcije.

„JP Sarajevo i Grad Sarajevo, u saradnji sa tijelima nadležnim za zaštitu nacionalnih spomenika nastavljaju razvijati model u kojem će Bijela tabija biti ono što zaslužuje, jedan od najvažnijih simbola Sarajeva, ambijent važnih kulturnih manifestacija i samoodrživa turistička atrakcija“, kazali su iz JP Sarajevo za Radiosarajevo.ba.

Na naše pitanje da li se ova odluka odnosi na sve građane BiH i turiste, pojasnili su da se odluka o uvjetima posjete Bijeloj tabiji „odnosi na sve posjetioce“.

Dakle, nije predviđeno da se posjete obavljaju mimo radnog vremena. Uzimajući gore navedeno u obzir, kao i činjenicu da je JP Sarajevo preduzeće koje nije na budžetu i koje izdvaja značajne resurse, kako materijalne tako i ljudske, za zaštitu, sanaciju i revitalizaciju kompleksa Bijele tabije, smatramo da je odluka o naplati ulaznica potpuno osnovana i opravdana“, zaključili su.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije