Bijambare: Zaštićeni pejzaž i istinski dragulj naše zemlje

0
M. M.
Bijambare: Zaštićeni pejzaž i istinski dragulj naše zemlje
Foto: M. M. / Radiosarajevo.ba / Bijambare

Portal Radiosarajevo.ba u narednim mjesecima sa zadovoljstvom vam donosi priče i reportaže sa turističkih destinacija iz naše zemlje.

Projekat pod nazivom "Neispričane priče" ima za cilj promociju turizma u našoj zemlji, a moto je upoznati čitaoce sa lokacijama i mjestima na koja možemo biti ponosni da se nalaze u našoj zemlji. 

Prva od priča jesu Bijambare, istinski dragulj naše zemlje. Po narodnom predanju Bijambare su dobile ime po turskoj riječi za broj hiljadu „bir“, zbog hiljadu izvora koji se nalaze na području Bijambara.

Zamislite pećine, izvore, jezero, crnogoričnu šumu, skoro 60 vrsta ptica, sve se to nalazi na svega četrdeset kilometara sjeverno od Sarajeva u zakonom zaštićenom pejzažu Bijambare.

Trebević od jutros pod zimskim prekrivačem izgleda čarobno

Trebević od jutros pod zimskim prekrivačem izgleda čarobno

Ovaj neprocjenjivi dragulj naše zemlje, odlikuje biološka raznovrsnost. Konstatovane su 133 različite životne zajednice, a njihovu strukturu čini preko 800 vrsta viših biljaka. Prisutni su i brojni predstavnici faune, ukupno 121 vrsta, od čega pet vrsta gmizavaca i vodozemaca, te 58 vrsta ptica.

Područje Bijambara prostire se na području od 497 hektara i nadmorska visina varira od 915 do 1.100 m nadmorske visine, a jedna od najpoznatijih atrakcija su svakako pećine kojih ima ukupno osam.

Bijambare
Foto: M. M. / Radiosarajevo.ba: Bijambare

S obzirom na to da se nalazi u kraškoj regiji, ovo područje obiluje kraškim pojavama, kao što su kraški ponori, vrtače i pećine, koji cijelom pejzažu daju obilježja jedinstvene prirodne cjeline koja oduzima dah.

Sve ovo dovelo je do toga da se ovo područje 2003. godine proglasi zaštićenim područjem pete kategorije - “zaštićeni pejzaž”. Pripada Kantonalnoj javnoj ustanovi za zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo.

Bijambare
Foto: M. M. / Radiosarajevo.ba: Bijambare

Bijambare mnogi turisti posjećuju zbog njenih pećina.

Neposredno uz planinarsku kuću “Bijambare” nalazi se značajna prirodna rijetkost Bijambarska pećina koja je jednim dijelom otvorena za posjetioce. Bijambarsku pećinu čine tri speološka objekta: Gornja Bijambarska pećina, Srednja Bijambarska pećina, koja se sastoji od četiri dvorane koje su bogate pećinskim ukrasima. U četvrtoj dvorani, koja je i najveća, nalaze se brojni stalaktiti i strop je prekriven nakitom. Po ukrasima, koji su raznovrsni po obliku i veličini, ova pećinska dvorana je jedna od najljepših u BiH.

Bijambare
Foto: M. M. / Radiosarajevo.ba: Bijambare

U blizini pećine je i potok Bradić sa jezerom i vodenicom, te potok Bjelila, koji presjeca bijambarske šume i proplanke. Područje Bijambara, sa Bijambarskom pećinom, je jedno od rijetkih izletišta koje odgovara svim ljubiteljima prirode: predstavlja pravi ugođaj za ljubitelje pećine, bistrih voda, crnogorične šume i šumske tišine.

Turistička ponuda na ovom području i više je nego ineresantna i raznovrsna. Na Bijamabarama možete uživati u:

  • Skoro 400 metara turističke staze unutar Srednje bijambarske pećine
  • Biciklistička, obrazovna i šumska staza
  • Područje opremljeno planinskim mobilijarom za boravak u prirodi, te igrališta za djecu
  • Izvanredne mogućnosti za avanturiste i ljubitelje prirode, te za relaksaciju i odmor cijele porodice
  • Ugostiteljske usluge unutar područja trenutno pruža Planinarski dom Bijambare

Projekat "Neispričane priče" sufinansiran od strane Vlade Federacije BiH

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije