Bihaćka sramota: Grad kao deponija

Radiosarajevo.ba
Bihaćka sramota: Grad kao deponija
/ FOTO: biscani.net

Za samo četiri dana, koliko su radnici JKP ''Komrad'' u štrajku, Bihać je zatrpan smećem. Grad koji decenijama nosi epitet ekološkog, centar Nacionalnog parka ''Una'', grad koji svoju budućnost vidi u razvoju turizma i očuvanju turističkih potencijala, danas izgleda poput deponije.

Ogromne količine smeća su na gradskim ulicama, a oko 4000 gladnih i nezbrinutih pasa lutalica dočekalo je svoju priliku. U Zavodu za javno zdravstvo smatraju da je povećan rizik za pojavu zaraznih bolesti.

''Mišljenja smo da postoji velika higijensko – epidemiološka opasnost zbog prenošenja zaraznih bolesti, kako direktnim putem preko ruku, tako i indikrektnim preko pasa lutalica, glodara i insekata koji smeće raznose po ulicama.

Strah od epidemije

Visoke temperature u posljednjih nekoliko dana dodatni su rizik za izbijanje epidemija. Ukoliko se ovaj problem ne riješi, postoji mogućnost izbijanja epidemije žutice, crijevnih oboljenja i zoonoza”, kazala je za Dnevnik RTV USK Emira Jusić iz Zavoda za javno zdravstvo USK, prenosi uskportal.ba.
Bolesti se boje i građani koji daju podršku radnicima Komrada u ostvarivanju prava, no smatraju da građani, koji redovno izmiruju svoje obaveze prema ovom preduzeću, ne smiju da trpe.

U saopćenju načelnika Službe za inspekcijske poslove Općine Bihać Jasmina Stambolije, stoji da je s ciljem sprečavanja pojave zaraznih bolesti i uspostavljanja nesmetanog funkcioniranja komunalnog reda, ova služba rješenjem naredila Komradu da se grad očisti od nagomilanog smeća. Služba će pratiti izvršenje i u cilju zaštite zdravlja stanovništva poduzeti sve mjere i radnje u skladu sa zakonom, prenosi uskportal.ba.

Pogledajte kako Bihać izgleda s velikim količinama smeća na ulicama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije