Save the Children / Bihać je prvi bh. grad koji će dobiti Mural inkluzije

20. 09. 2017. u 12:32:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Oslikavanjem Murala inkluzije u Bihaću počinje kampanja "Svi smo mi djeca" o važnosti inkluzije djece s poteškoćama u razvoju u obrazovne i društvene procese.

Svakom djetetu trebalo bi pružiti jednake šanse kako bi se školovalo i uključilo u društvene procese.

Da li je tako u praksi?

Više od decenije od početka sistemskog inkluzivnog obrazovanja u BiH, djeca s poteškoćama u razvoju i njihove porodice i dalje se u velikoj mjeri susreću s mnogobrojnim preprekama u ostvarivanju prava na obrazovanje i uključivanje u društvo.

Razlozi za takvo stanje su višestruki: škole nisu adekvatno opremljene i pripremljene za proces inkluzije, podrška institucija vlasti je minimalna, a u dijelu javnosti još uvijek vladaju velike predrasude prema djeci s poteškoćama u razvoju i njihovim porodicama.

Organizacija Save the Children u Bosni i Hercegovini provodi kampanju podizanja svijesti o važnosti uključivanja djece s poteškoćama u obrazovanje i društvenu zajednicu u BiH. Kampanja pod sloganom Svi smo mi djeca (#MiDjeca) usmjerena je na roditelje djece tipičnog razvoja (djece „bez poteškoća“), donosioce odluka, te širu javnost.

U fokusu kampanje bit će i pozitivne prakse inkluzije uspostavljene u Unsko-sanskom kantonu: Prije godinu dana su u Bihaću i Cazinu otvoreni Centri za razvoj inkluzivnih praksi – CRIP, uz podršku Save the Children i učešće kantonalnih i lokalnih institucija vlasti.

"Kampanja #MiDjeca zvanično će započeti u Bihaću, u četvrtak 21. septembra u 12 sati. Tom prilikom će bihaćki street art umjetnik Anik Dub s djecom iz bihaćkog CRIP-a i osnovne škole Harmani II oslikati Mural inkluzije, na lokaciji pothodnika Pasarela", navode iz organizacije Save the Children.

Poštujući načelo "ništa o nama bez nas", u kampanji važnu riječ imaju djeca s poteškoćama i članovi njihovih porodica, s namjerom da se poveća vidljivost njihovih potencijala, mogućnosti i potreba.

 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA