BiH, zemlja u kojoj je svaka trudnoća željena

Radiosarajevo.ba
BiH, zemlja u kojoj je svaka trudnoća željena

Asocijacija XY, nevladina organizacija koja se pokušava doprinijeti boljoj seksualnoj edukaciji među mladima u našoj zemlji, će u Sarajevu i Banjaluci 26. septembra obilježiti Svjetski dan kontracepcije. Različite aktivnosti, pod motom BiH, zemlja u kojoj je svaka trudnoća željena, biće održane između 11.00 i 15.00 sati.

Svjetski dan kontracepcije predstavlja globalnu kampanju koja za cilj ima podizanje svijesti o kontracepciji i pružanje šanse mladim ljudima da odluke o svom seksualnom i reproduktivnom zdravlju donose na osnovu valjanih i provjerenih informacija. Ovaj datum se obilježava od 2007. svakog 26. septembra.

Jedna od centralnih aktivnosti biće sastanak na temu Siguran pristup sredstvima za zaštitu reproduktivnog zdravlja, gdje će biti predstavljeni rezultati istraživanja koje je prošle godine radila Međunarodna federacija za planiranje porodice- Evropska mreža i  Populacijski fond Ujedinjenih naroda iz Istočne Evrope i Centralne Azije, a koje se tiče analize o planiranju porodice i reproduktivnog zdravlja u sedam zemalja Istočne Evrope i Centralne Azije s fokusom na BiH.

Pored sastanka zvaničnika, ovaj globalni događaj će obilježiti i na desetine volontera Asocijacije XY koji će u Sarajevu i Banjaluci na lokacijama Trg Djece Sarajeva/Trg Krajine kroz interaktivne radionice na otvorenom naziva Uči gdje stigneš i dijeljenje promotivnog i edukativnog materijala prenijeti javnosti poruku manifestacije.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije