BiH: Prvo takmičenje u spelovanju engleskog

Radiosarajevo.ba
BiH: Prvo takmičenje u spelovanju engleskog

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH organizira prvo državno takmičenje u spelovanju (slovkanju) riječi engleskog jezika poznato kao "Spelling Bee" u Bosni i Hercegovini, saopćeno je danas iz Ambasade SAD-a. 

Projekt je počeo s 1.200 učenika u 65 škola širom BiH koji su se takmičili u svojim učionicama u decembru prošle godine. 

Pobjednici ovih takmičenja takmičit će se na regionalnim takmičenjima ove sedmice u devet američkih kutaka širom BiH. 

Po dva pobjednika svakog od regionalnih takmičenja učestvovat će nadržavnom finalnom takmičenju u Sarajevu u Kamernom teatru, 21. aprila, u sklopu Festivala američke kulture. 

Na svakom od takmičenja, član žirija, Amerikanac koji predstavlja Ambasadu SAD-a, ponudit će učenicima riječi koje treba spelovati.

"Spelling Bee" testira umijeće učenika u spelovanju riječi na engleskom jeziku. S obzirom na to da engleski jezik ne slijedi pravilo doslovnog spelovanja  kao što je to slučaj s bosanskim, hrvatskim i srpskim jezikom, poznato je koliko riječi mogu biti teške za spelovati. 

Ovakva takmičenja u spelovanju održavaju se u školama širom SAD-a da bi se pomoglo učenicima u učenju jezika, u poboljšanju vještina spelovanja i obogaćivanju rječnika, ali i zato što su ova takmičenja zabavna za učenike i publiku. 

Regionalni pobjednici, njihovi roditelji i profesori, otputovat će u Sarajevo na finalno takmičenje gdje će se učesnici takmičiti za nagrade uključujući Kindle čitač knjiga u elektronskom format i Apple I-Pad, objavila je novinska agencija Fena. 

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije