BiH: Osam novih nacionalnih spomenika

Radiosarajevo.ba
BiH: Osam novih nacionalnih spomenika


Bosna i Hercegovina dobila je osam novih nacionalnih spomenika, odlučila je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika.

Među ovim dobrima, nalazi se zbirka Tito u djelima likovnih umjetnika Jugoslavije te zbirka slika Ismeta Mujezinovića u Međunarodnoj galeriji portreta u Tuzli. Tu su i dva historijska područja: fočanska nekropola sa stećcima na lokalitetu Bor u Hrđavcima, ali i nekropole sa stećcima na lokalitetima Lipa I, II i III u Lipi, općini Tomislavgrad.

Komisijom predsjedava Ljiljana Ševo, a članovi su Amra Hadžimuhamedović, Zeynep Ahunbay, Martin Cherry i Dubravko Lovrenović.

Također, odlučeno je da će na nacionalnu listu ući i tri historijska spomenika: partizanski – Titov voz na Oštrelju, općina Bosanski Petrovac, zatim zgrada nekadašnje Sinagoge u Zenici, te Crkva svetog Ilije Proroka u Maglaju, FBiH; na listi se našla i kuća porodice Džabić, poznata kao Džabića kula, u Vrapčićima kod Mostara.

Pored 8 pozitivnih odluka, na 56. sjednici Komisije, donesene su četiri negativne odluke kojima se utvrđuje da Džamija Zelina Donja, Džamija Zelina Srednja i Brdo džamija (Gradačac) i historijska građevina – kuća porodice Muftić u Cernici, Mostar, ne ispunjavaju kriterije za proglašenje nacionalnim spomenikom.

Donesen je i zaključak da se Hastahana (zgrada Vakufske bolnice) u Sarajevu, te Džabića kula, uvrste na Listu ugroženih spomenika Bosne i Hercegovine. Sada se na toj listi nalazi 70 dobara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije